Kurczak Mourgh

Kurczak Mourgh

 Zdjęcie - Kurczak Mourgh  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Smaczny sposób na kurczaka według kuchni Tadżykistanu znalazłam oczywiście na blogu Ireny i Andrzeja :) . Zrobiłam, zjedliśmy na obiadek z ziemniaczkami i surówką. Co tu dużo pisać, bardzo nam smakowało :). Mięsko było soczyste i miękkie, świetny pomysł z marynowaniem w jogurcie. Bardzo nam pasował także dodatek cytryny (zastąpiłam nią limonkę) i czosnku:).

 Zdjęcie - Kurczak Mourgh  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 duże ząbki czosnku,

*pół łyżeczki soli,

*2 szklanki jogurtu,

*sok i pulpa z 1 dużej limonki (u mnie cytryna),

*pół łyżeczki pokruszonego pieprzu,

*2 duże piersi z kurczaka ok. 90 dag.

Wykonanie:

Utrzeć sól z czosnkiem. Dodać jogurt, limonkę (u mnie cytryna) oraz pieprz. Piersi zalać przygotowanym jogurtem i wstawić na noc do lodówki. Mięso wyjąć z marynaty i grillować.

Smacznego:)

Zdjęcie - Kurczak Mourgh  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów