Croque madami

Croque  madami

...czyli grzanki po francusku z jajkiem sadzonym. Przepis na takie pyszne śniadanie znalazłam w książce  Dania domowe wyd. Wega. Bardzo zaskoczyły mnie te tosty bo szczerze mówiąc nie spodziewałam się żadnych ekscesów. Tymczasem  przekonałam  się, że tak połączone i przyrządzone wydawałoby się zwykłe i codzienne składniki łączą się w niesamowitą kanapkę. A tym wspaniałym łącznikiem tutaj okazała się być musztarda. Gdyby jej nie było tost smakowałby podobnie jak Przysmak Monte Christo albo Tosty włoskie z mozzarellą  a tak smakował niepowtarzalnie.

Zdjęcie - Croque  madami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 4 kromki jasnego pieczywa
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 plasterki sera gruyere
  • 2 plastry szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego

Jajko wbić do miski, wlać mleko i lekko ubić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki pieczywa posmarować masłem, połowę kromek posmarować musztrdą. Kłaść po plasterku sera i szynki, przykrywać drugą kromką. Pozostałą porcję masła i oleju rozgrzać na dużej patelni. Zanurzać tosty w masie jajeczno - mlecznej i smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony.Usmażyć jajka sadzone. Grzankę przełożyć na talerz, na wierzch wyłożyć jajko sadzone. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

Kategorie przepisów