Croque madami
...czyli grzanki po francusku z jajkiem sadzonym. Przepis na takie pyszne śniadanie znalazłam w książce Dania domowe wyd. Wega. Bardzo zaskoczyły mnie te tosty bo szczerze mówiąc nie spodziewałam się żadnych ekscesów. Tymczasem przekonałam się, że tak połączone i przyrządzone wydawałoby się zwykłe i codzienne składniki łączą się w niesamowitą kanapkę. A tym wspaniałym łącznikiem tutaj okazała się być musztarda. Gdyby jej nie było tost smakowałby podobnie jak Przysmak Monte Christo albo Tosty włoskie z mozzarellą a tak smakował niepowtarzalnie.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 1/2 łyżki masła
- 4 kromki jasnego pieczywa
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 plasterki sera gruyere
- 2 plastry szynki wieprzowej
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
Jajko wbić do miski, wlać mleko i lekko ubić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki pieczywa posmarować masłem, połowę kromek posmarować musztrdą. Kłaść po plasterku sera i szynki, przykrywać drugą kromką. Pozostałą porcję masła i oleju rozgrzać na dużej patelni. Zanurzać tosty w masie jajeczno - mlecznej i smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony.Usmażyć jajka sadzone. Grzankę przełożyć na talerz, na wierzch wyłożyć jajko sadzone. Podawać natychmiast.
Smacznego:)