Korma
Korma to hinduskie danie, przygotowane na bazie jogurtu i dużej ilości przypraw. Widziałam przepisy mięsne i wegetariańskie. Moja dzisiejsza propozycja w orginale powinna składać się z jagnięciny ale nawet gdybym mogła ją dostać to i tak wolałabym ją czymś zastąpić. I padło na mięso z indyka, takie wersje kormy też widziałam. Pozostałe składniki dodałam tak jak były podane w książce, z której pochodzi ten przepis czyli Dania pikantne. Zmniejszyłam jedynie ilość kolendry bo nie przepadam i zapomniałam o migdałach. Danie podałam z ryżem szafranowym i jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.
A dzisiaj po południu zapraszam na pyszną herbatę z prądem i roztrzygnięcie konkursu z Herbacianego ogrodu:)
Składniki:
- 1 kg mięsa z jagnięciny (u mnie indyk), pokrojonej w kostkę
- 1 cebula posiekana
- 2 łyżeczki imbir, startego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kolendry ( u mnie 1)
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki masła ghee
- 1 cebula, pokrojona w plastry dodatkowo
- 125 g tłustego jogurtu
- 125 ml pełnostłustej smietany
- 1 laska cynamonu
- 50g zmielonych migdałów (zapomniałam)
- 1/4 łyżeczki soli
Mięso przełożyć do dużej miski. Cebulę, imbir, czosnek, przyprawy i 1/4 łyżeczki soli utrzeć na gładka masę, połączyć z mięsem i dobrze wymieszać. Mięso pozostawić na 1 godzinę w marynacie. W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i dusić na małym ogniu do miękkości. Mięso smażyć partiami, ciągle mieszając, aż zmieni kolor. Przełożyć do garnka, dodać jogurt, śmietanę, laskę cynamonu oraz zmielone migdały. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta, dodać trochę wody. Doprawić. Podawać z ryżem.
Smacznego:)