Kurczak limonkowy
W Kuchni Ireny i Andrzeja znalazłam kolejny pyszny pomysł na obiad. Przepisów na kurczaka jest bardzo dużo ale dla mnie, ten limonkowy, jest wyjątkowy. Po prostu jest przepyszny. I chyba zacznę bardziej doceniać limonkę jako przyprawę w daniach wytrawnych.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 2 kurczaki po ok. 1,3 kg ( u mnie udka)
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka papryki
- 3 roztarte ząbki czosnku
- 1 duża posiekana cebula
- 1/4 łyżeczki szafranu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 szklanka posiekanych zielonych oliwek (zapomniałam dać:)
-
4 łyżki startej skórki z limonki.
W naczyniu do pieczenia rozgrzać oliwę. Włożyć kawałki kurczaka skórką do dołu. Wymieszać imbir, paprykę, czosnek, cebulę, gałkę, szafran, sól i pieprz. Dodać do kurczaka i podlać bulionem do połowy wysokości, którą zajmuje kurczak. Doprowadzić do zagotowania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec bez przykrycia przez pół godziny. Odwrócić kawałki kurczaka i piec do momentu aż kurczak się zezłoci - ok. 25 minut. Wyjąć kurczaka na półmisek. Dodać do sosu oliwki i skórki z limonek. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Kurczaka podawać polanego sosem.
Smacznego:)