Kurczak limonkowy

Kurczak  limonkowy

W Kuchni Ireny i Andrzeja znalazłam kolejny pyszny pomysł na obiad. Przepisów na kurczaka jest bardzo dużo ale dla mnie, ten limonkowy, jest wyjątkowy. Po prostu jest przepyszny.  I chyba zacznę bardziej doceniać limonkę jako przyprawę w daniach wytrawnych.

Zdjęcie - Kurczak  limonkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 kurczaki po ok. 1,3 kg ( u mnie udka)
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka posiekanych zielonych oliwek (zapomniałam dać:)
  • 4 łyżki startej skórki z limonki.

W naczyniu do pieczenia rozgrzać oliwę. Włożyć kawałki kurczaka skórką do dołu. Wymieszać imbir, paprykę, czosnek, cebulę, gałkę, szafran, sól i pieprz. Dodać do kurczaka i podlać bulionem do połowy wysokości, którą zajmuje kurczak. Doprowadzić do zagotowania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec bez przykrycia przez pół godziny. Odwrócić kawałki kurczaka i piec do momentu aż kurczak się zezłoci - ok. 25 minut. Wyjąć kurczaka na półmisek. Dodać do sosu oliwki i skórki z limonek. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Kurczaka podawać polanego sosem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów