Zapiekana cukinia z kurczakiem
Zapiekaną cukinię najczęściej robię latem ale skoro jest dostępna praktycznie cały rok, dlaczego nie zrobić jej w środku zimy. Danie lekkie, smaczne, doskonale nadaje się jako przystawka lub nawet danie główne na przyjęcie. Farsz można przygotować według własnych upodobań, ja dałam paprykę i seler naciowy ale świetnie też nadaje się kukurydza z puszki.
Składniki:
- 4-5 cukinie
- 1 filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 łodyga selera naciowego
- kawałek sera żółtego
- 1 jajko
- przyprawa do kurczaka (do gyrosa)
- sól, pieprz
Filet z kurczak pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach, usmażyć. Cukinie wydrążyć za pomocą łyżki. Paprykę i selera pokroić. Przełożyć do miski usmażonego kurczaka, pokrojone warzywa, dodać jajko i przyprawy, Dokładnie wymieszać. Nadziewać wydrążone cukinie. Naczynie do zapiekania napełnić bulionem i włożyć cukinie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min. Posypać serem i zapiekać aż się rozpuści.
Smacznego:)