Holenderskie ciasto dyniowe z Pensylwanii

Holenderskie ciasto dyniowe z  Pensylwanii

Pierwsi Holendrzy przybyli do Stanów Zjednoczonych w pierwszej połowie XVIII wieku w poszukiwaniu wolności wyznania gwarantowanej w Nowym  Świecie. Te grupy są lepiej znane jako amisze.

Społeczność amiszów szczyci się długą historią smacznych potraw przgotowywanych wyłącznie z naturalnych składników i to własnie od nich pochodzi ten przepis.

Holenderskie ciasto dyniowe jest wilgotne, nie za słodkie, bardzo aromatyczne i bardzo maślane. Piekłam je już dwa razy, tak nam smakowało. Pierwsze wyszło trochę ciemniejsze od tego na zdjęciu, bo  piekłam je nieco dłużej. I właśnie to mocniej przypieczone smakowało mi trochę bardziej.

Nie przejmujcie się, jeśli po dodaniu jajek i dyni ciasto się zwarzy, Po dodaniu odpowiedniej ilości mąki powinno stać się jednolite. Również spora ilość sody oczyszczonej i proszku do pieczenia nie jest wyczuwalna w cieście.

Polecam Wam gorąco to ciasto z dodatkiem lekko szczypiącej w język śmietanki imbirowo-waniliowej lub do szklanki zimnego mleka. Jest naprawdę pyszne!

Zdjęcie - Holenderskie ciasto dyniowe z  Pensylwanii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Najlepsze ciasta świata" Tamara Milstein/

Holenderskie ciasto dyniowe z Pensylwanii

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 250g spulchnionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki, ugotowanej rozdrobnionej widelcem dyni (ok. 500g)
  • 1 łyżka świeżego mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • cukier puder do posypania
  • świeża śmietana doprawiona zmielonym imbirem i ekstraktem z wanilii do dekoracji

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C i smarujemy masłem formę do babek lub formę prostokątną (30x12 cm).

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki oraz ziele angielskie, po czym całość odstawiamy na bok. Miksujemy masło i cukier, aż powstanie lekka i puszysta masa, następnie dodajemy pojedynczo jaja, dokładnie ubijając po dodaniu każdego z nich.

Do masy dodajemy rozdrobnioną dynię, zmielony imbir oraz wanilię i dokładnie mieszamy. wsypujemy mąkę i rodzynki, po czym ostrożnie mieszamy, aby połączyć wszystkie składniki.

Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy 45 minut w podłużnej formie lub 55 minut w formie do babek. Ciasto jest gotowe, kiedy po lekkim naciśnięciu, pośrodku jest sprężyste. Pozostawiamy je do ostudzenia w brytfance, a następnie wyjmujemy na paterę. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.

Podajemy ze świeżą śmietaną doprawioną zmielonym imbirem i ekstraktem z wanilii.

Smacznego!

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy

Zdjęcie - Holenderskie ciasto dyniowe z  Pensylwanii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów