Holenderskie ciasto dyniowe z Pensylwanii
Pierwsi Holendrzy przybyli do Stanów Zjednoczonych w pierwszej połowie XVIII wieku w poszukiwaniu wolności wyznania gwarantowanej w Nowym Świecie. Te grupy są lepiej znane jako amisze.
Społeczność amiszów szczyci się długą historią smacznych potraw przgotowywanych wyłącznie z naturalnych składników i to własnie od nich pochodzi ten przepis.
Holenderskie ciasto dyniowe jest wilgotne, nie za słodkie, bardzo aromatyczne i bardzo maślane. Piekłam je już dwa razy, tak nam smakowało. Pierwsze wyszło trochę ciemniejsze od tego na zdjęciu, bo piekłam je nieco dłużej. I właśnie to mocniej przypieczone smakowało mi trochę bardziej.
Nie przejmujcie się, jeśli po dodaniu jajek i dyni ciasto się zwarzy, Po dodaniu odpowiedniej ilości mąki powinno stać się jednolite. Również spora ilość sody oczyszczonej i proszku do pieczenia nie jest wyczuwalna w cieście.
Polecam Wam gorąco to ciasto z dodatkiem lekko szczypiącej w język śmietanki imbirowo-waniliowej lub do szklanki zimnego mleka. Jest naprawdę pyszne!
/źródło: "Najlepsze ciasta świata" Tamara Milstein/
Holenderskie ciasto dyniowe z Pensylwanii
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 250g spulchnionego masła
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 2 szklanki, ugotowanej rozdrobnionej widelcem dyni (ok. 500g)
- 1 łyżka świeżego mielonego imbiru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki rodzynek
- cukier puder do posypania
- świeża śmietana doprawiona zmielonym imbirem i ekstraktem z wanilii do dekoracji
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C i smarujemy masłem formę do babek lub formę prostokątną (30x12 cm).
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki oraz ziele angielskie, po czym całość odstawiamy na bok. Miksujemy masło i cukier, aż powstanie lekka i puszysta masa, następnie dodajemy pojedynczo jaja, dokładnie ubijając po dodaniu każdego z nich.
Do masy dodajemy rozdrobnioną dynię, zmielony imbir oraz wanilię i dokładnie mieszamy. wsypujemy mąkę i rodzynki, po czym ostrożnie mieszamy, aby połączyć wszystkie składniki.
Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy 45 minut w podłużnej formie lub 55 minut w formie do babek. Ciasto jest gotowe, kiedy po lekkim naciśnięciu, pośrodku jest sprężyste. Pozostawiamy je do ostudzenia w brytfance, a następnie wyjmujemy na paterę. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
Podajemy ze świeżą śmietaną doprawioną zmielonym imbirem i ekstraktem z wanilii.
Smacznego!
Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy