PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM


Moja paella jest może nie do końca taka jak przyrządzają ją Hiszpanie...ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować i bawić sie smakami i składnikami.Smakowała wybornie ...a przeciez o to chodzi - prawda?;)
Składniki:
- 1 kg krewetek
- mieszanka owoców morza
- kawałek filetu z mintaja
- pierś kurczaka
- 2 szt.cebuli
- mrożony groszek
- 4 ząbki czosnku
- około 0,5 l.bulionu
- ryż
- szklanka pasty pomidorowej
- czerwona słodka i ostra papryka
- 3 łyżki sosu rybnego
- oliwa z oliwek
- kurkuma
- curry
- sól,pieprz
Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni.

To samo zrobiłam z cebulą.

Dodałam do niej sporo ostrej i słodkiej papryki.Pod koniec smażenia, również starte ząbki czosnku.

Następnie pokrojoną nas kawałki rybę.

zielony groszek

mieszankę owoców morza


Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka.Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym.
Następnie goście główni-czyli krewetki.

Zostały obrane

i potraktowane jako następny składnik paelli.

Dosypałam ryż, dolałam bulion,sos pomidorowy i przyprawiłam przyprawami:solą,pieprzem,curry,kurkumą (szafranu niestety nie posiadałam)Mieszałam i smażyłam na małym ogniu,aż ryż nabrał miękkości.

Pachniało w całym mieszkaniu! ;-)Połączenie tylu smaków i składników stanowiło ucztę dla oczu,duszy i podniebienia;)

Smacznego!