PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM
Paella jest potrawą hiszpańską.Sporządza się ją na głębokiej patelni zwanej paellera.Rozróżnia się tradycyjną paellę z mięsem, paellę marinara z rybami i owocami morza oraz paellę mixta, stanowiącą połączenie obu.
Moja paella jest może nie do końca taka jak przyrządzają ją Hiszpanie...ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować i bawić sie smakami i składnikami.Smakowała wybornie ...a przeciez o to chodzi - prawda?;)
Składniki:
- 1 kg krewetek
- mieszanka owoców morza
- kawałek filetu z mintaja
- pierś kurczaka
- 2 szt.cebuli
- mrożony groszek
- 4 ząbki czosnku
- około 0,5 l.bulionu
- ryż
- szklanka pasty pomidorowej
- czerwona słodka i ostra papryka
- 3 łyżki sosu rybnego
- oliwa z oliwek
- kurkuma
- curry
- sól,pieprz
Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni.
To samo zrobiłam z cebulą.
Dodałam do niej sporo ostrej i słodkiej papryki.Pod koniec smażenia, również starte ząbki czosnku.
Następnie pokrojoną nas kawałki rybę.
zielony groszek
mieszankę owoców morza
Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka.Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym.
Następnie goście główni-czyli krewetki.
Zostały obrane
i potraktowane jako następny składnik paelli.
Dosypałam ryż, dolałam bulion,sos pomidorowy i przyprawiłam przyprawami:solą,pieprzem,curry,kurkumą (szafranu niestety nie posiadałam)Mieszałam i smażyłam na małym ogniu,aż ryż nabrał miękkości.
Pachniało w całym mieszkaniu! ;-)Połączenie tylu smaków i składników stanowiło ucztę dla oczu,duszy i podniebienia;)
Smacznego!