Chleb orkiszowy z ziarnami
Kolejny pyszny chleb, jaki ostatnio wypróbowałam to orkiszowy z ziarnami. Po raz pierwszy korzystałam z mąki orkiszowej i muszę przyznać, że naprawdę chleb wyszedł wspaniały. Bardzo chrupiący i smaczny.
Dzisiaj miał być ostatni dzień konkursu ale ponieważ za chwilę wyjeżdżam i przez weekend będę w Krakowie możecie w dalszym ciągu zostawiać swoje propozycje a ja po powrocie podam listę zwycięzców.
Źródło: Gotowanie pod gruszą
Składniki na zaczyn
- 1 g świeżych drożdży
- 150 g mąki orkiszowej
- 150 g wody
Składniki na ciasto właściwe:
- 200 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 300 g wody
- 7 g świeżych drożdży
- 12 g soli
- 30 g ziaren słonecznika
- 30 g ziaren dyni
- 10 g sezamu
- 10 g siemienia lnianego
Wymieszać składniki zaczynu, odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić na noc do lodówki (u mnie ok 16 godzin). Następnego rozpuścić drożdże w wodzie, dodać do zaczynu. Wyrabiać dodając mąkę, sól oraz ziarna. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przełożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej otrębami keksówki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę aż ciasto wypełni foremkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 30 minut.
Smacznego:)