Wątróbka po wenecku
Proste i genialnie smaczne danie. I bardzo klasyczne - typowe weneckie danie.
około 400 gram wątróbki cielęcej (wątróbkę można wymoczyć w mleku)
cebula - osiem sztuk
masło - ok 2 łyżek
olej/oliwa
ocet balsamiczny
sól i pieprz do smaku
trochę bulionu wołowego - ok. 1 łyżki wazowej
tymianek
Na dużej patelni rozgrzałam masło z odrobiną oleju/oliwy i podsmażyłam cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Cebula musi się zeszklić, zmięknąć i stać lekko złota - skarmelizowana. Do tak podsmażonej cebuli dodałam trochę octu balsamicznego i pokrojoną w cienkie paski wątróbkę oraz bulion i smażyłam ok. 6/7 minut. Pod sam koniec dodałam soli, pieprzu i tymianku. Wymieszałam i gotowe.