Chleb z semoliną i dynią
W końcu i ja zrobiłam coś z dodatkiem dyni, no może pestek z dyni ale na dobry początek w sam raz. Dynie bowiem czekają na halloween, które jest dopiero w poniedziałek i muszą dotrwać aby stać się pięknymi a raczej strasznymi lampionami. Ten chlebek natomiast jest przepyszny. Ma puszysty ale zwarty miąsz. Przypomina klasyczny chleb baltonowski. Nam bardzo smakował i na pewno jeszcze nie raz będzie gościł na naszym stole.
Ilość: 1 bochenek
Poziom trudności: 5/10
Czas przygotowania: 20minut plus 4h na wyrastanie
SKŁADNIKI:
- 100g semoliny
- 350g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 200g wody
- 100g mleka
- ¼ szklanki pestek z dyni
- 40g zarodków pszennych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to około 8 minut. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką.
2. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej delikatnie oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 2h.
3. Po tym czasie kosz do wyrastania chleba obsypujemy obficie mąką. Formujemy bochenek i umieszczamy go złączeniem do góry w koszyku. Nakrywamy go ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
4. Nagrzewamy piekarnik do 220st. Na gorącą blaszkę przekładamy chleb, nacinamy i wsuwamy do piekarnika. Spryskujemy go 3-4 razy. Pieczemy 35min.
5. Studzimy na kratce.
Smacznego