Chleb z semoliną i dynią

Chleb z semoliną i  dynią

 W końcu i ja zrobiłam coś z dodatkiem dyni, no może pestek z dyni ale na dobry początek w sam raz. Dynie bowiem czekają na halloween,  które jest dopiero w poniedziałek i muszą dotrwać aby stać się pięknymi a raczej strasznymi lampionami. Ten chlebek natomiast jest przepyszny. Ma puszysty ale zwarty miąsz. Przypomina klasyczny chleb baltonowski. Nam bardzo smakował i na pewno jeszcze nie raz będzie gościł na naszym stole.

Zdjęcie - Chleb z semiliną i  dynią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 20minut plus 4h na wyrastanie

SKŁADNIKI:

  • 100g semoliny
  • 350g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 200g wody
  • 100g mleka
  • ¼ szklanki pestek z dyni
  • 40g zarodków pszennych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to około 8 minut. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką.

2. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej delikatnie oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 2h.

3. Po tym czasie kosz do wyrastania chleba obsypujemy obficie mąką. Formujemy bochenek i umieszczamy go złączeniem do góry w koszyku. Nakrywamy go ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.

4. Nagrzewamy piekarnik do 220st. Na gorącą blaszkę przekładamy chleb, nacinamy i wsuwamy do piekarnika. Spryskujemy go 3-4 razy. Pieczemy 35min.

5. Studzimy na kratce.

Smacznego

 

Kategorie przepisów