Warzywa są wyjątkowo niskokaloryczne,zawierają dużo witamin i składników mineralnych.Uwielbiam sałatki,surówki i lubię eksperymentować w kuchni.Przepisy tworzę w zależności co mam pod ręką.Dzisiaj jest kapucha kiszona więc zaserwuję sałatkę z kapusty.Są ogórki ....zmieszamy z czymś i wyjdzie kolejny eksperyment:)
Orzechy, miód, trzy placki, krem śmietankowy i powidła śliwkowe - to połączenie jest naprawdę bardzo pyszne! A jak pachnie ! Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Evenki od razu go sobie wydrukowałam i wiedziałam, że zrobię na Święt Bożego Narodzenia. Jak pomyślałam, tak zrobiłam,a Synek mi dzielnie pomagał :) Orzechowiec jest pyszny, mam nadzieję, że będzie wszystkim smakował tak jak mojemu Ukochanemu, który próbuje wszystkie ciasta przed świętami :)
Sernik królewski jest już na moim blogu, ale ponieważ tak bardzo nam smakował postanowiłam go powtórzyć na te święta. W zeszłym roku robiłam z połowy porcji, tym razem zrobiłam z całości. Sernik jest po prostu pyszny! Taki sernikowy jaki można sobie tylko wyobrazić, taki miękki i wilgotny, cudownie rozpływający się w ustach. Bez sernika nie ma świąt, sernik jest królem na świątecznym stole. Uwielbiamy sernik!
Makowiec obok sernika jest tradycyjnym ciastem na świątecznym stole. Makowiec zawijany z przepisu Dorotki tak nam posmakował, że nie korzystam z innego przepisu, tylko z tego. Jest pyszny, miękki, wilgotny. Nasz ukochany makowiec. Nie jest może zbyt kształtny,ale pyszny, naprawdę! Z tego przepisu wyszły mi trzy makowce :)
Schab ze śliwką robię od czasu do czasu, zwłaszcza na święta. Bardzo nam smakuje takie połączenie i serdecznie polecam, jest pycha! Nie podaję dokładnych ilości przypraw, robię to zwykle "na oko". Schab zaliczam go do Kuchni Noworocznej zorganizowanej przez Olgę Smile i jest to moja ostatnia propozycja w naszej zabawie.
Zanim rusze w droge to jeszcze jeden przepis w ramach "Kuchni swiatecznej i noworocznej". Tym razem bedzie na slodko.Przepis na ten przepyszny makowiec dostalam od Siostry i gdy zrobilam go pierwszy raz to moj osobisty Malzonek niemal nosil mnie na rekach :)
Piernik... ach piernik, jak ja go uwielbiam! Próbuje wciąż nowych przepisów i powiem Wam, że każdy piernik, który upiekłam bardzo mi smakował. Uwielbiam tego rodzaju ciasta, pełne aromatycznych, wspaniałych przypraw, wilgotne, cudownie miękkie, pyszne. Tym razem wybrałam piernik bananowy z przepisu Dorotuś ponieważ Synek prosił mnie o ciasto bananowe.
Taki kulebiak marzył mi się od dawna, ale jakoś nie miałam odwagi się z nim zmierzyć (z drożdżami to ja jakoś nie bardzo się lubię). Dziś postanowiłam go jednak przyrządzić na obiad i jestem z tego bardzo zadowolona. Przepis znalazłam u Gani76. Jakie wrażenia?
Przepis wykorzystywany od lat z "Kuchni dla Wszystkich" Jadwigi Kłossowskiej (z 1980 roku - wydanie IV). Makowiec wychodzi taki jak lubię - dużo maku, mało ciasta, a mak tylko z bakaliami, bez mąki, jajek i innych dodatków.
Klasyczny sernik pełen sera - takiego sernika nie mogło zabraknąć na moim świątecznym stole. Sernik powstał z połączenia dwóch przepisów od Dorotuś - na sernik krakowski i wiedeński. Dodatkowo oblałam go polewą czekoladową i był przepyszny. Bardzo wszystkim smakował. Miałam tylko problem z nazwą dla niego hi hi ;) No i ze zdjęciami, które robiłam przy sztucznym świetle. Niestety pogoda nie sprzyjała robieniu zdjęć, padał deszcz, więc o wyjściu nie było mowy.
Dziś przedstawiam kolejny pyszny wypiek, jaki gościł na naszym świątecznym stole. Był to miodownik wykonany wg przepisu Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem. Miodownik wyszedł po prostu wspaniały! Przepyszne, pachnące miodem ciasto, wspaniały grysikowy krem i ta polewa orzechowo - miodowa...mmm... pyszności! Ciasto najlepiej wykonać kilka dni wcześniej, warstwy zmiękną i zwilgotnieją. Wspaniałe, serdecznie polecam nie tylko od święta.
Mąkę wymieszać z solą w misce, dodać masło i posiekać aż utworzą się małe grudki. Zalać wrzącą wodą i miksować mikserem około 5 minut, aż ciasto będzie gładziutkie. Zostawić do wystygnięcia, dodać żółtko i wymieszać. Przykryć i schłodzić w lodówce przez godzinę lub dłużej. - Ja przetrzymałam dobę.