Uszka z grzybami
Przepis na ciasto niezawodnej Bajaderki:
Ciasto na uszka
2 1/2 szklanki maki
szczypta soli
1 łyżka twardego masła
1 szklanka wrzącej wody
1 żółtko, lekko ubite
Mąkę wymieszać z solą w misce, dodać masło i posiekać aż utworzą się małe grudki. Zalać wrzącą wodą i miksować mikserem około 5 minut, aż ciasto będzie gładziutkie. Zostawić do wystygnięcia, dodać żółtko i wymieszać. Przykryć i schłodzić w lodówce przez godzinę lub dłużej. - Ja przetrzymałam dobę.
Podzielić na 6-8 części i każdą wałkować bardzo cieniutko, kroić na kwadraty i nadziewać.
Porcja na około 100 uszek.
Ciasto jest świetne, miękkie, elastyczne i bardzo ładnie się wałkuje.
Farsz do uszek:
100g suszonych grzybów
2 cebule
masło
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować do miękkości.
Grzyby zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę posiekać drobno, poddusić na maśle. Wymieszać z grzybami, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować cienko, kroić w kwadraty, nakładać farsz, formować uszka.
Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.