Tort makowy
Zanim rusze w droge to jeszcze jeden przepis w ramach "Kuchni swiatecznej i noworocznej". Tym razem bedzie na slodko.
Przepis na ten przepyszny makowiec dostalam od Siostry i gdy zrobilam go pierwszy raz to moj osobisty Malzonek niemal nosil mnie na rekach :)
Faktycznie ciasto jest wspaniale, mocno makowe, przepelnione slodycza i bakaliami. Jest idealne dla wszystkich milosnikow maku, tym bardziej ze mak jest podstawa tego ciasta. Zawsze denerwowalo mnie we wszystkich makowcach, ze tak malo w nich jest maku, za to duzo za duzo ciasta. Tu typowego ciasta nie ma wcale, jest tylko mak i mak i mak...
Niestety nie dysponuje ladniejsza fotka. Postaram sie to nadrobic w Swieta :)
skladniki:
duzea puszka maku okolo 750g lub 2 male
0,5 kostki masla
0,75 szklanki cukru
6 jajek
zapach migdalowy lub pomaranczowy
polewa czekoladowa:
0,5 kostki masla
4 lyzki kakao
4 lyzki mleka
4 lyzki cukru
wykonanie:
Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy wraz z cukrem do bialosci. Dodajemy maslo/margaryne, mak z puszki. Dokladnie ucieramy. Na koncu dajemy bialka ubite na sztywna piane i olejek.
Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej tortownicy.
Pieczemy okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C, ciasto musi odstawac od blachy.
Skladniki polewy podgrzewamy w garnuszku az maslo sie rozpusci. Trzeba uwazac zeby sie nie zagotowalo. Gotowa polewa dekorujemy ciasto. Mozna je ozdobic platkami migdalowymi.
Smacznego!
Przepis na ten przepyszny makowiec dostalam od Siostry i gdy zrobilam go pierwszy raz to moj osobisty Malzonek niemal nosil mnie na rekach :)
Faktycznie ciasto jest wspaniale, mocno makowe, przepelnione slodycza i bakaliami. Jest idealne dla wszystkich milosnikow maku, tym bardziej ze mak jest podstawa tego ciasta. Zawsze denerwowalo mnie we wszystkich makowcach, ze tak malo w nich jest maku, za to duzo za duzo ciasta. Tu typowego ciasta nie ma wcale, jest tylko mak i mak i mak...
Niestety nie dysponuje ladniejsza fotka. Postaram sie to nadrobic w Swieta :)
skladniki:
duzea puszka maku okolo 750g lub 2 male
0,5 kostki masla
0,75 szklanki cukru
6 jajek
zapach migdalowy lub pomaranczowy
polewa czekoladowa:
0,5 kostki masla
4 lyzki kakao
4 lyzki mleka
4 lyzki cukru
wykonanie:
Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy wraz z cukrem do bialosci. Dodajemy maslo/margaryne, mak z puszki. Dokladnie ucieramy. Na koncu dajemy bialka ubite na sztywna piane i olejek.
Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej tortownicy.
Pieczemy okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C, ciasto musi odstawac od blachy.
Skladniki polewy podgrzewamy w garnuszku az maslo sie rozpusci. Trzeba uwazac zeby sie nie zagotowalo. Gotowa polewa dekorujemy ciasto. Mozna je ozdobic platkami migdalowymi.
Smacznego!