Makowiec zawijany II

Makowiec zawijany II

Zdjęcie - Makowiec zawijany II - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakowiec obok sernika jest tradycyjnym ciastem na świątecznym stole. Makowiec zawijany z przepisu Dorotki tak nam posmakował, że nie korzystam z innego przepisu, tylko z tego. Jest pyszny, miękki, wilgotny. Nasz ukochany makowiec. Nie jest może zbyt kształtny,ale pyszny, naprawdę! Z tego przepisu wyszły mi trzy makowce :)

Uprzedzam, że zdjęcia nie są za ładne, ale chyba ładniejsze niż w zeszłym roku hi hi ;)

Zdjęcie - Makowiec zawijany II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto drożdżowe:

*3 szklanki mąki pszennej

*180ml mleka

*150g margaryny

*6 żółtek (białka odłożyć, będą potrzebne do masy makowej)

*45g drożdży

*6 łyżek cukru

*1,5 łyżki oleju

*pół łyżeczki soli

*1,5 łyżki spirytusu

*1 duże opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa (podaję wg przepisu Dorotki, ja korzystałam z gotowej kupnej masy makowej, dodając do niej jedynie białka):

*500 maku

*250g cukru

*100g rodzynek

*50g orzechów włoskich

*1 łyżka miodu

*olejek migdałowy do smaku

*cynamon do smaku

*1 łyżka margaryny

*skórka pomarańczowa wedle uznania

Ponadto:

*lukier

*trochę maku, skórki pomarańczowej do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem. Odstawić na około 15 minut.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa: Mak zaparzyć w 500ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Następnie dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które pozostało z ciasta).

Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy.

Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 30-40 minut.

Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

Przepis na lukier:

*pół szklanki cukru pudru

*2-3 łyżki gorącej wody

Rozetrzeć na gładką masę.

Smacznego :)

Zdjęcie - Makowiec zawijany II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów