Makowiec zawijany II
Makowiec obok sernika jest tradycyjnym ciastem na świątecznym stole. Makowiec zawijany z przepisu Dorotki tak nam posmakował, że nie korzystam z innego przepisu, tylko z tego. Jest pyszny, miękki, wilgotny. Nasz ukochany makowiec. Nie jest może zbyt kształtny,ale pyszny, naprawdę! Z tego przepisu wyszły mi trzy makowce :)
Uprzedzam, że zdjęcia nie są za ładne, ale chyba ładniejsze niż w zeszłym roku hi hi ;)
Składniki na ciasto drożdżowe:
*3 szklanki mąki pszennej
*180ml mleka
*150g margaryny
*6 żółtek (białka odłożyć, będą potrzebne do masy makowej)
*45g drożdży
*6 łyżek cukru
*1,5 łyżki oleju
*pół łyżeczki soli
*1,5 łyżki spirytusu
*1 duże opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa (podaję wg przepisu Dorotki, ja korzystałam z gotowej kupnej masy makowej, dodając do niej jedynie białka):
*500 maku
*250g cukru
*100g rodzynek
*50g orzechów włoskich
*1 łyżka miodu
*olejek migdałowy do smaku
*cynamon do smaku
*1 łyżka margaryny
*skórka pomarańczowa wedle uznania
Ponadto:
*lukier
*trochę maku, skórki pomarańczowej do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem. Odstawić na około 15 minut.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa: Mak zaparzyć w 500ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Następnie dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy.
Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 30-40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Przepis na lukier:
*pół szklanki cukru pudru
*2-3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć na gładką masę.
Smacznego :)