Wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasto, na które przepis znalazłam ostatnio u Majanki. Z kubkiem gorącej herbaty idealnie umila oczekiwania na święta... :)
Ich smak rekompensuje wszystko. Są przepyszne: kruche, rozpływające się w ustach, z kwaskowatą żurawiną i chrupiącymi pistacjami. Zdecydowanie polecam :)
Boże Narodzenie pachnące piernikiem to nie tylko pyszne ciasta i ciasteczka ale także aromatyczna kawa. O żadnej porze roku tak nie smakuje jak wlaśnie teraz. Polecam:)
Podkreślam selera w nazwie bo jego obecność jest niezbędna. Nadaje potrawie takiego specyficznego ale bardzo dobrego smaku. Wogóle całe danie jest bardzo smaczne.
... czyli ciasto dla cierpliwych. Jego przygotowanie trwa trzy tygodnie, ponieważ po upieczeniu piernik musi trochę poleżakować . Powiem Wam, że warto poczekać - jest pyszny!
Tego mi było trzeba, dużej porcji czegoś czekoladowego. W poszukiwaniu przepisu, który zaspokoi moje dzikie żądze spowodowane niedoborem czekolady w organizmie padło na to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto.
Bardzo lubię warzywne pasztety, z resztą lubię chyba wszystkie istniejące pasztety bez względu na to z czego są zrobione. Powyższy fakt dotyczy również tego bardzo smacznego pasztetu z ciecierzycy.
Czasem tak bywa, że człowiek zastanawia się co by tu taniego upichcić na obiad, bo... mnóstwo kasy idzie na studia, albo trzeba spłacić jakiś cholerny kredyt, a może pracodawca podziękował za usługi, albo...sami na pewno wiecie jak to jest.
Czasem również bywa i tak, że ma się dosyć przeróżnych "wynalazków" i tęskni się za czymś prostym, przywołującym na myśl domową, maminą kuchnię.
Z myślą o akcji naleśnikowej przygotowałam "naleśniki po meksykańsku". To naleśniki nadziewane sosem pomidorowym połączonym z fasolą i kukurydzą, naprawdę pyszne.