Polędwica wieprzowa z zielonym pieprzem
przepis:
1 polędwica wieprzowa
2 łyżeczki pieprzu zielonego
1 cebula
10 dag pieczarek
4 suszone śliwki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml śmietany 30%
Polędwicę opłukać, osuszyć , wyciąć błonki i pokroić w plastry grubości 2 cm, lekko rozbić.
Mięso posolić i oprószyć pieprzem.
Cebule pokroić w piórka.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Zielony pieprz odsączyć z zalewy i przepłukać w gorącej wodzie.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, przesmażyć.
Na drugiej patelni przesmażyć z obu stron plastry polędwicy.
Mięso dodać do pieczarek, podlać wodą, dodać zielony pieprz, śliwki. Doprawić do smaku solą i dusić do miękkości.
Sos zagęścić mąką, dodać śmietanę.