ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI
Chrupiące, maślano-serowe rożki z jabłkami.W smaku podobne do ciasteczek francuskich.Tylko trzy składniki i jabłka.Ciasteczka te są bardzo łatwe w wykonaniu i takie pyszne.
Składniki na około 60 ciasteczek:zależy od wielkości szklanki...
- 250g maki pszennej
- 250g masła
- 250g twarogu śmietanowego
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jabłka
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiałam na blat.
Dodałam cukier waniliowy.
Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło.
Ostatni składnik to twaróg.
Zagniotłam ciasto.Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski.Ciasto podzieliłam na dwie części.Podsypałam mąką i rozwałkowałam placki na grubość 0,5 cm. Szklanką wycinałam koła.
Na każde koło nakładałam po kawałku jabłka i zlepiałam ciasto pośrodku.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni.Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze.Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się zarumienią i będa bardziej kruche.Piekłam ciasteczka około 20-25 minut.
Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają.Smacznego!