Czekoladowe naleśniki z ricottą i pomarańczami

Czekoladowe naleśniki z ricottą i pomarańczami

Zdjęcie - Czekoladowe naleśniki z ricottą i pomarańczami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Naleśniki są pyszne, wszystkie składniki doskonale się tu komponują. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, dzieci nieustannie mnie o nie męczą. Muszę im jednak serwować je z umiarem, głównie z uwagi na serek ricotta, który jest bardzo tłusty. Co prawda dzięki temu jest też mocno sycący, więc nie zje się ich aż tak dużo. W moim wydaniu są niezbyt słodkie, ale to zawsze można zmienić”.
Zdjęcie - Czekoladowe naleśniki z ricottą i pomarańczami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowe naleśniki z ricottą i pomarańczami
Składniki na 8 szt.

Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jaja
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki oliwy
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej

Nadzienie:
400g serka ricotta
1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
4 duże pomarańcze

Do dekoracji:
bita śmietana
roztopiona czekolada

Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać do masy. Wlać mleko, wodę gazowaną i oliwę. Wszystko dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut.

W tym czasie utrzeć serek z cukrem pudrem. Umyć pomarańcze. Ściąć z nich skórkę od strony szypułki go dna kwiatowego, aż będzie widoczny miąższ. Następnie ostrym nożykiem wyciąć cząstki z pomiędzy białych błon.

Usmażyć osiem naleśników na lekko natłuszczonej patelni. Rozsmarować na każdym warstwę serka. Ułożyć na nim cząstki pomarańczy i zwinąć w rulon. Udekorować bitą śmietaną i roztopioną czekoladą.



Kategorie przepisów