Rolada schabowa z pieczarkami i suszonymi pomidorami
przepis:
6 kotletów schabowych
10 dag pieczarek
3 płaty suszonych pomidorów
1 łyżka utartego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
1 cebula
sól, pieprz
Kotlety umyć, osuszyć, bardzo cienko rozbić tłuczkiem, a następnie posolić i oprószyć pieprzem.
Pieczarki umyć, pokroić, usmażyć na oleju, a następnie pokroić w kosteczkę.
Pomidory zalać wrzącą wodą, a kiedy się namoczą pokroić drobno.
Pomidory i pieczarki wymieszać, dodać ser i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz ułożyć na kotletach, zwinąć je w roladki, związać nitką lub spiąć szpilkami i obsmażyć razem z pokrojoną w piórka cebulą na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.
Sos zagęścić mąką.