Moje ulubione

  • Bułeczki drożdżowe z ziemniakami
    3

    Bułeczki drożdżowe z ziemniakami

    W zasadzie to one są na słodko , ale ja chciałam zrobić z nich kanapki , więc dodałam tylko jedną łyżkę miodu (zamiast 1/4 szklanki). Tak , czy inaczej , bułeczki wychodzą pyszne - mięciutkie i puszyste jak pączki , a dzięki ziemniakom dłużej zachowują świeżość.
  • Pierniczki z Bazylei
    6

    Pierniczki z Bazylei

    Nareszcie nadszedł czas na kolejne spotkanie w wirtualnej kuchni! Nie mogłam się już doczekać. Kuchnia lśniła czystością, fartuszek przygotowany, wszystkie składniki czekały w szafce. Pewnego wieczoru słyszę delikatne puk puk w okienko. Zaglądam, tak, to Atinka! Zabrałyśmy się więc do pracy w naszej wirtualnej kuchni popijając kawę, którą obie uwielbiamy.
  • Kakaowe ciastka z płatków owsianych
    26

    Kakaowe ciastka z płatków owsianych

    Upiekłam kakaowe ciasteczka z płatków owsianych specjalnie na " Festiwal płatków owsianych". To jedna z propozycji, która bierze udział w tej akcji. Przepis znalazłam na stronie "wielkie żarcie" i lekko go zmodyfikowałam. Powstały pyszne i zdrowe ciastka kakaowe, doskonałe do kawy jak i na drugie śniadanie, polecam!
  • Soczewica po etiopsku, z sosem warzywno-czosnkowym
    3

    Soczewica po etiopsku, z sosem warzywno-czosnkowym

    Tak, wiem, obiecałem, że będzie przedwczoraj ostatnia część relacji i znów nie dotrzymałem słowa. Na swoją obronę i usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć, że przedwczoraj znów się zestarzałem i to tym razem już znacznie, a o którym to fakcie zapomniałem jak wam na ten dzień obiecywałem relację. I jakoś te dwa dni zupełnie inaczej się poukładały niż myślałem.
  • Ciastka dyniowe
    2

    Ciastka dyniowe

    Bardzo smaczne ciasteczka dyniowe o intensywnym kolorze słodkawe dzięki żurawinie, pieczone bez jajek i maki są delikatne z wierzchu chrupkie a w środku lekko miękkie... polecam
  • Zawijas nasutowski
    3

    Zawijas nasutowski

    W książce, którą niedawno nabyłam a wypróbowałam już z niej Łężnie oraz Kluski serowe  w sosie jagodowym, znalazłam przepis, który mnie z jednej strony zainspirował a z drugiej trochę przerażał bo nie umiałam sobie wyobrazić smaku ciasta pierogowego z nadzieniem  z surowych ziemniaków.
  • Miodowe owsianki
    6

    Miodowe owsianki

    Zdrowe, szybkie, proste wykonaniu i pyszne kwadratowe batoniki. Kompozycja idealna - charakterystyczny posmak owsa, mocno wyczuwalna nuta miodu i cynamonu a do tego ociupinka egzotyki za sprawą wiórków kokosowych. Pycha! A na dodatek nie za słodkie to, nie zamulające, a takie... w sam raz. Ach i oczywiście cudownie maślane. Polecam gorąco!
  • Makaron z botwinką i szpinakiem
    4

    Makaron z botwinką i szpinakiem

    Autorka jednej z moich ulubionych książek ciasteczkowych, Anita Chu, zachęca do przerabiania przepisów i tworzenia swoich własnych na bazie tych istniejących. Podpowiada też, że najlepsze rezultaty otrzymamy wtedy, gdy najpierw wypróbujemy dany przepis w oryginale i dobrze go poznamy, a dopiero później otworzymy szafkę w kuchni lub pójdziemy do spiżarni w poszukiwaniu zamienników i uzupełniaczy do stworzenia swojej wersji.
  • Ciastka migdałowo–kakaowe
    4

    Ciastka migdałowo–kakaowe

    Smak i konsystencja mnie zachwyciła. Powiedziałabym, że te ciastka są ledwo co upieczone. Gdy tradycyjne ciastka dopiero zaczynają się na dobre piec, te dzisiejsze już wyciągamy z pieca! Te kluczowe 9 minut pieczenia sprawia, że wnętrze pozostaje kremowe lecz bez surowego posmaku mąki. Bardzo polecam! Tym bardziej, że robi się je błyskawicznie - z pomocą miski i łyżki:)