Ciastka dyniowe
Bardzo smaczne ciasteczka dyniowe o intensywnym kolorze słodkawe dzięki żurawinie, pieczone bez jajek i maki są delikatne z wierzchu chrupkie a w środku lekko miękkie... polecam
Na ok 24 ciastka
- 100 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 130 g pure z dyni
- 100 g żurawiny suszonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g płatków owsianych - zmielonych
- 1 łyżka amaretto lub rumu
- 50 g skórki pomarańczowej lub cytrynowej w cukrze
- otarta skórka z 1 cytryny
Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek i pure z dyni - zmiksować. Następnie wlewamy amaretto lub rum dodajemy otartą skórkę i miksujemy wraz z płatkami wcześniej zmielonymi na mąkę. Na końcu wsypać żurawinę i skórkę kandyzowaną - wymieszać i kłaść po łyżce na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia w odległości ok 5 cm od siebie. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C ok 10 minut na jasnozłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce przenosząc łopatką - gdyż ciastka przed zastygnięciem są bardzo miękkie.
Smacznego