Ciastka dyniowe

Zdjęcie - Ciastka dyniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo smaczne ciasteczka dyniowe o intensywnym kolorze słodkawe dzięki żurawinie, pieczone bez jajek i maki są delikatne z wierzchu chrupkie a w środku lekko miękkie... polecam

Na ok 24 ciastka

  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 130 g pure z dyni
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g płatków owsianych - zmielonych
  • 1 łyżka amaretto lub rumu
  • 50 g skórki pomarańczowej lub cytrynowej w cukrze
  • otarta skórka z 1 cytryny

 

Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek i pure z dyni - zmiksować. Następnie wlewamy amaretto lub rum dodajemy otartą skórkę i miksujemy wraz z płatkami wcześniej zmielonymi na mąkę. Na końcu wsypać żurawinę i skórkę kandyzowaną - wymieszać i kłaść po łyżce na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia w odległości ok 5 cm od siebie. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C ok 10 minut na jasnozłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce przenosząc łopatką - gdyż ciastka przed zastygnięciem są bardzo miękkie.

 

Smacznego


Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ciastka dyniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
26

Owsiane ciasteczka z rodzynkam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe muffinki z makiem
7

Cytrynowe muffinki z makiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Francuskie ciastka z ananasem
10

Francuskie ciastka z ananasem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami
7

Ciasteczka owsiane z pszennymi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks)
12

Owsiano-owocowe batoniki (flap…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Biedroneczki są w kropeczki. I babeczki też.
8

Biedroneczki są w kropeczki. I…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty