Ciastka dyniowe

Ciastka dyniowe

Zdjęcie - Ciastka dyniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo smaczne ciasteczka dyniowe o intensywnym kolorze słodkawe dzięki żurawinie, pieczone bez jajek i maki są delikatne z wierzchu chrupkie a w środku lekko miękkie... polecam

Na ok 24 ciastka

  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 130 g pure z dyni
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g płatków owsianych - zmielonych
  • 1 łyżka amaretto lub rumu
  • 50 g skórki pomarańczowej lub cytrynowej w cukrze
  • otarta skórka z 1 cytryny

 

Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek i pure z dyni - zmiksować. Następnie wlewamy amaretto lub rum dodajemy otartą skórkę i miksujemy wraz z płatkami wcześniej zmielonymi na mąkę. Na końcu wsypać żurawinę i skórkę kandyzowaną - wymieszać i kłaść po łyżce na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia w odległości ok 5 cm od siebie. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C ok 10 minut na jasnozłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce przenosząc łopatką - gdyż ciastka przed zastygnięciem są bardzo miękkie.

 

Smacznego


Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ciastka dyniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów