Muffiny z rabarbarem
Muffiny ... rabarbar dość długo czekał na zużycie, ponieważ znowu nie miałam czasu na pieczenie, a muffiny są ekspresowe.Słodycz ciasta na przemian kwaskowatym i cierpkim posmakiem rabarbaru. Wilgotne i lepkie przez co długo zachowują świeżość.
Muffiny z rabarbarem:
W jednej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, w drugiej jajka, olej i maślankę. Mokre składniki dodaję do sypkich, mieszam szybko, ale nie dokładnie. Następnie dodaję rabarbar, mieszam.Foremki do muffin wykładam papilotami. Gotową masę przekładam do foremek do 1/3 wysokości. Piekę ok 30 min w 190. Gotowe muffiny studzę przez 10 min w formach, następnie przekładam na kratkę kuchenną i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego
Muffiny z rabarbarem:
- 280 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 120 g oleju
- 280 g maślanki
- 350 g rabarbary, umytego, pokrojonego w kosteczkę
W jednej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, w drugiej jajka, olej i maślankę. Mokre składniki dodaję do sypkich, mieszam szybko, ale nie dokładnie. Następnie dodaję rabarbar, mieszam.Foremki do muffin wykładam papilotami. Gotową masę przekładam do foremek do 1/3 wysokości. Piekę ok 30 min w 190. Gotowe muffiny studzę przez 10 min w formach, następnie przekładam na kratkę kuchenną i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego