Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści  rzodkiewki

Zielone, nieco kłujące liście rzodkiewki niezbyt zachęcają do spróbowania. Zresztą same w sobie nie są żadnym rarytasem. Dla mnie są w smaku nijakie. Jednak pesto z liści rzodkiewek z sporym dodatkiem pistacji i prażonego ziarna słonecznika to pesto najlepsze, jakie do tej pory jadłam. Nawet bardziej smakowało mi od mojego ulubionego pietruszkwego. Polecam!

Zdjęcie - Pesto z liści  rzodkiewki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/Strawberries from Poland/

Pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

3 pęczki młodych liści rzodkiewki

garść pistacji bez skorupek

garść ziaren słonecznika

garść startego sera Parmigiano Reggiano (lub innego)

spory ząbek czosnku

oliwa

sól

 

Liście rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pozbawić je twardych części. Słonecznik podprażyć na suchej patelni.

Liście, pistacje, słonecznik, parmezan i czosnek zmiksować na gładką papkę - ja zawsze miksuję na niezbyt gładko, bo takie pesto lubię najbardziej! Następnie dodać oliwę - w ilości zależnej od tego, jak gęste pesto chcecie otrzymać. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce szczelnie zamknięte.

Smacznego!

Kategorie przepisów