Mięso mielone podsmażyć na oleju z cebulką i marchewką, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Ja dodaję też trochę bulionu w kostce i przyprawę włoską.
Będąc w klimacie gotowania po polsku uwarzyłam (jak to mówi mająca wczoraj urodziny Siostra) zupę ogórkową. Należy ona do moich ulubionych zup, których jest dość sporo :) Jak tak dalej pójdzie to będę musiała założyć osobną kategorię z zupami ;)
Były już przepisy, przy okazji których wspominałam o kopytkach. Przyszedł czas na te właśnie kluski, a poza tym dotarła do mnie prośba o podanie przepisu. Z nam kilka wersji, które jak to zwykle przy tradycyjnych daniach różnią się drobnymi szczegółami. Ja postanowiłam tym razem zamieścić przepis Babci mojego męża, bo przecież nie ma jak u Babci.
Już od dłuższego czasu miałam ochotę na zwykłą babkę piaskową - i ciągle odkładałam jej upieczenie . W końcu się zmobilizowałam i dzisiaj ją upiekłam .
Dziś zrobiłam tę zupę po raz drugi, na wielokrotnie powtarzane prośby mojego hazbenda. Tym razem o fotce nie zapomniałam. Troszkę sobie uprościłam sprawę, korzystając z fasoli w puszce. Ominęło mnie więc jej moczenie i długie gotowanie.
Kroimy warzywa w kostkę lub słupki, kurczaka w cienkie paseczki. W woku podgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dorzucamy paprykę i piersi i przyprawiamy.
Dzis od samego rana myslalam o faszerowanej cukini. Ta mysl nie dawala mi spokoju. Szczesliwie cukinie kupilam w weekend na mojej ulubionej fermie. Pozostalo wymyslic jeszcze farsz, lekki, pelen smaku i aromatu. Cos co bedzie sie dobrze komponowalo z zapieczona cukinia.
Jednym z moich ulubionych ziół jest estragon dlatego wiedziałam, że to danie przypadnie mi do gustu. A przecież oprócz estragonu są tu same dobre rzeczy, więc nie było siły, musiałam je ugotować. A, że barwa tego dania jest jak najbardziej zielona, dołączam je do akcji Pinkake.
Przepis na to danie znalazłam na opakowaniu serka mascarpone, a że już nie raz w ten sposób wzbogaciłam się o ciekawe danie to i teraz nie wyrzuciłam pudełka. Zapiekanka jest bardzo dobra i napewno przypadnie Wam do gustu jeśli lubicie niżej wymienione składniki
Proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Często robiłam je, gdy mieszkałam w akademiku, bez dostepu do piekarnika. Teraz przypomniałam sobie ten przepis ze względu na zabawę "Jedzmy kaszę" prowadzoną przez Edysię79. Ciasto jest smaczne, ale chyba nie zachwyciło mnie tak, jak zachwycało kilka lat temu. Przepis znalazłam w moim zeszycie z przepisami i pochodzi chyba do teściowej mojej siostry, ale pewności nie mam :)
Ten drink jest jednym z lepszych jakie ostatnio miałam okazję wypróbować. Nie spodziewałam się że połączenie soku jabłkowego z limonkowym daje taki efekt. Jest delikatny, słodkawy z lekką goryczką limonki.