Cannelloni z mięsem mielonym
Całkiem proste i efektowne danie z kuchni włoskiej.
Składniki (dla 4 osób - około 20 rurek):
opakowanie makaronu cannelloni
0,5 litra sosu pomidorowego passata
60 dag mielonego mięsa (ja używam wieprzowo-wołowego)
duża cebula
2 ząbki czosnku
0,5 kg startego żółtego sera
jajko
sól, pieprz, oregano, bazylia
może być kieliszek lub dwa czerwonego wina
Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie, podsmaż mięso. Podlej mięso wodą i winem, podduś aż do wyparowania sosu. Dodaj przyprawy, ostudź.
Wymieszaj mięso z jajkiem i dwiema garściami żółtego sera.
Wysmaruj blachę lub żaroodporne naczynie masłem, napychaj rurki mięsem, układaj w naczyniu.
W międzyczasie zagrzej sos z solą, pieprzem i oregano.
Polej rurki sosem, tak, żeby były lekko nim przykryte, posyp serem żółtym, piecz ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Tak wyglądała zapiekanka w piekarniku:
A tak prezentuje się na talerzu: