Na imieniny mojego taty przygotowałam sałatkę tortellini z dynią konserwową. W tej sałatce zaskoczył mnie smak dyni, smakuje jak morela. Sałatka mi smakowała, warto spróbować!
Urodzin nie obchodzę już od kilku lat ale tak się złożyło że, wypadają dzisiaj a wczoraj zrobiłam ciasto, które okazało się być tortem. Wszystko wyszło przypadkiem. Upiekłam biszkopt, który wyszedł mi bardzo wysoki więc przekroiłam go na trzy części, dorobiłam masę no i tak powstał ten tort. Masę zrobiłam cytrynową bo akurat nie miałam żadnych owoców pod ręką a chciałam, żeby tort był wyrazisty. Przydał się serek mascarpone, masa z nim jest pyszna i łatwo się smaruje. Tort jest prosty, skromny, dobrze nasączony a przez to wyrazisty.
Miałam chęć na piknikowe bułeczki, takie troszkę nietypowe. Wynalazłam u Liski przepis na greckie bułeczki z serem feta. Spodobał mi się ich ślimakowy kształt no i byłam ciekawa smaku. Wyszły naprawdę fajne, a dzięki serowemu nadzieniu pasowały idealnie do dań z grilla. Z przepisu wychodzą wielkie, konkretne 4 bułki.
Kolejna szybka i dobra sałatka makaronowa, tym razem z zielonym ogórkiem. Sałatka nadaje się na śniadanie, kolację, imprezkę, a także na grilla. Gorąco polecam do wypróbowania!
Na kilogram przebranych i umytych kurek wzięłam około pół litra wrzącej wody i 20 g soli. Grzyby zalałam wodą z solą. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jakieś 30 minut.
O buchtach słyszałam już nieraz , ale sama nigdy ich nie piekłam. Zawsze wyobrażałam sobie , że muszą być bardzo puszyste i mięciutkie... Miałam rację , takie właśnie były :-) Wersja podstawowa zawiera trochę więcej soli i jest bez nadzienia , ja natomiast dodałam do każdej bułeczki odrobinę "Nutelli" i po jednej , dużej malinie. No po prostu palce lizać !
Sernik bistro niedawno pokazała na swoim blogu Ewena. Bardzo mi się spodobał, taki wilgotny, kremowy, a zdjęcia zachęcająco apetyczne. Postanowiłam więc go zrobić (do serników nie trzeba mnie namawiać;)). Wyszedł naprawdę pyszny! Z lekką nutą piernikową smakuje i pachnie rewelacyjnie.
Zioła na balkonie rosną coraz szybciej, więc postanowiłam wykorzystać je do dzisiejszego obiadu. Stanęło na schabie w ziołowym maśle. Mięso upieczone w foliowym rękawie było soczyste, delikatne i aromatyczne, ale jednocześnie zioła nie dominowały smaku całości.
Przygotowałam w ostatni weekend sałatkę warstwową pełną warzyw, z dodatkiem jabłka, który nadaje tej sałatce fajny smak. Prosta i łatwa w wykonaniu, a jaka pyszna, bo z moim ulubionym sosem czosnkowym.
Dzisiaj proponuję sałatkę makaronową. Kurczak usmażony w przyprawie gyros, chrupiący ogórek i aromatyczny koperek to są argumenty za tym, żeby ją przygotować. Robię tę sałatkę od lat i nawet już nie pamiętam skąd mam przepis. Jedynym minusem jest to, że nie można przestać jej jeść:)
Tym razem danie przygotowane przez moją pociechę :) Ostatnio miała okazję uczestniczyć w lekcji gotowania dla dzieci - samodzielnie zrobiła omlet i deser truskawkowy. Smażenie omletu tak jej się spodobało, że koniecznie chciała zrobić powtórkę natychmiast po powrocie do domu!
Aby odpocząć od mięsa zrobiłam wczoraj placuszki drożdżowe. Podobne robiłam juz wiele razy ale te są troszkę inne, w dodatku podane z kremem bazyliowym. Przepis pochodzi z czerwcowego numeru Mojego Gotowania.
Z tym daniem musiałam czekać aż zdobędę papryczkę chilli. Jest ona niezbędnym składnikiem tej potrawy, bo chociaż podstawowy smak to pomidory, jednak papryczka nadaje charakter temu daniu. Przepis pochodzi z książki Podóże kulinarne - Kuchnia meksykańska i jest to moja propozycja do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk oraz Smacznie i pomidorowo.
Cukinia z łososiem czy łosoś z cukinią? Kolejność nieważna, ważny smak! A smakuje wspaniale! Uwielbiam to połączenie. Jest idealne do makaronu (szczególnie kolorowego), a także bez niego. Ja zrobiłam sobie taki obiadek jak na zdjęciu. Pychotka, polecam!