Tiropsomo - greckie bułeczki z serem feta

Tiropsomo - greckie bułeczki z serem feta

                       Miałam chęć na piknikowe bułeczki, takie troszkę nietypowe. Wynalazłam u Liski przepis na greckie bułeczki z serem feta. Spodobał mi się ich ślimakowy kształt no i byłam ciekawa smaku. Wyszły naprawdę fajne, a dzięki serowemu nadzieniu pasowały idealnie do dań z grilla. Z przepisu wychodzą wielkie, konkretne 4 bułki.

Zdjęcie - Tiropsomo - greckie bułeczki z serem feta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 4 spore bułki:

*300 g mąki pszennej
*1 łyżeczka soli
*20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
*5 łyżek ciepłej wody
*1 łyżka cukru lub miodu
*4 łyżki oliwy
*120 ml ciepłego mleka

*topione masło do smarowania bułeczek
*270 g sera feta, rozgniecionego widelcem

do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
do posypania: 2 łyżki sezamu

Wykonanie:

Mąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko.
Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośniete ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.
Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

Zdjęcie - Tiropsomo - greckie bułeczki z serem feta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów