Sałatka warstwowa m.in. z pomidorami i kalafiorem
Przygotowałam w ostatni weekend sałatkę warstwową pełną warzyw, z dodatkiem jabłka, który nadaje tej sałatce fajny smak. Prosta i łatwa w wykonaniu, a jaka pyszna, bo z moim ulubionym sosem czosnkowym.
Samo zdrowie, gorąco polecam do wypróbowania.
Składniki:
4 pomidory
3 ogórki zielone
1 cebula
ser Feta
5 jajek
puszka kukurydzy
kalafior (lub brokuły)
1 duże jabłko
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
pół dużego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Pomidory, ogórki, jajka i jabłko pokroić w większą kostkę. Cebulę drobno posiekać, posypać odrobiną soli, żeby zmiękła.
Kukurydzę odsączyć, ser Feta pokroić w grubą kostkę.
Kalafiora podzielić na różyczki, zamoczyć w zimnej wodzie, dodać do tej wody 2 łyżki octu, wypłukać. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować 6 minut.
Przygotować sos czosnkowy. Czosnek zetrzeć na tarce lub utrzeć nożem. Na misce połączyć majonez z jogurtem, dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać (można dodać koperek).
Układać warstwami na misce (każdą warstwę doprawić solą i pieprzem):
- pomidory
- ogórek zielony
- jajka
- jabłko
- cebula
- kukurydza
- kalafior lub brokuły
- sos czosnkowy
- ser Feta
Sałatkę schłodzić w lodówce, gotowe!
Smacznego:-)