Drożdżowe placki z kremem bazyliowm
Aby odpocząć od mięsa zrobiłam wczoraj placuszki drożdżowe. Podobne robiłam juz wiele razy ale te są troszkę inne, w dodatku podane z kremem bazyliowym. Przepis pochodzi z czerwcowego numeru Mojego Gotowania.
Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki
- łyżeczka cukru
- 4 g suszonych drożdży
- 3 jajka
- 1/2 l mleka
- 5 łyżek masła
- sól
- olej
Mąkę wymieszać z cukrem i suszonymi drożdżami. Wbić jajka i zmiksować. Stopniowo dolewać zimne mleko, na koniec dodać stopione masło i szczyptę soli. Zmiksować dokładnie i odstawić na pół godziny.
Składniki na krem:
- 1/2 l śmietanki kremówki
- łyżka cukru
- sól
- pęczek bazylii
Do blendera wlać schłodzoną śmietankę, wsypać cukier, szczyptę soli i liście bazylii. Miksować, aż śmietana zgęstnieje. Placuszki smażyć na patelni z odrobiną oleju. Ciepłe placki podawać z krem bazyliowym i sezonowymi owocami np. truskawkami.
Smacznego:)