Drożdżowe placki z kremem bazyliowm

Drożdżowe placki z kremem  bazyliowm

Aby odpocząć od mięsa zrobiłam wczoraj placuszki drożdżowe. Podobne robiłam juz wiele razy ale te są troszkę inne, w dodatku podane z kremem bazyliowym. Przepis pochodzi z czerwcowego numeru Mojego Gotowania.

Zdjęcie - Drożdżowe placki z kremem  bazyliowm  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • łyżeczka cukru
  • 4 g suszonych drożdży
  • 3 jajka
  • 1/2 l mleka
  • 5 łyżek masła
  • sól
  • olej

Mąkę wymieszać z cukrem i suszonymi drożdżami. Wbić jajka i zmiksować. Stopniowo dolewać zimne mleko, na koniec dodać stopione masło i szczyptę soli. Zmiksować dokładnie i odstawić na pół godziny.

Składniki na krem:

  • 1/2 l śmietanki kremówki
  • łyżka cukru
  • sól
  • pęczek bazylii

Do blendera wlać schłodzoną śmietankę, wsypać cukier, szczyptę soli i liście bazylii. Miksować, aż śmietana zgęstnieje. Placuszki smażyć na patelni z odrobiną oleju. Ciepłe placki podawać z krem bazyliowym i sezonowymi owocami np. truskawkami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów