Schab w ziołach
Zioła na balkonie rosną coraz szybciej, więc postanowiłam wykorzystać je do dzisiejszego obiadu. Stanęło na schabie w ziołowym maśle. Mięso upieczone w foliowym rękawie było soczyste, delikatne i aromatyczne, ale jednocześnie zioła nie dominowały smaku całości.
Składniki:
schab bez kości
sól
pieprz w ziarenkach
ziele angielskie
liście laurowe
zioła - rozmaryn, pietruszka, szałwia, tymianek, oregano (może być oczywiście inny, ulubiony zestaw)
80-100 g masła
zgnieciony ząbek czosnku
Z soli, pieprzu, ziela i liści przygotować marynatę. Włożyć do niej mięso i odstawić przynajmniej na kilka godzin.
Z masła, posiekanych drobno ziół, czosnku i szczypty soli przygotowujemy jednolitą pastę, którą obkładamy osuszony schab. Wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy. Zwykle przyjmuje się około godziny na każdy kilogram mięsa. Po upieczeniu kroimy w plastry i polewamy powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Z ziemniakami "przypalankami" i mizerią smakował wybornie.
Smacznego!
Składniki:
schab bez kości
sól
pieprz w ziarenkach
ziele angielskie
liście laurowe
zioła - rozmaryn, pietruszka, szałwia, tymianek, oregano (może być oczywiście inny, ulubiony zestaw)
80-100 g masła
zgnieciony ząbek czosnku
Z soli, pieprzu, ziela i liści przygotować marynatę. Włożyć do niej mięso i odstawić przynajmniej na kilka godzin.
Z masła, posiekanych drobno ziół, czosnku i szczypty soli przygotowujemy jednolitą pastę, którą obkładamy osuszony schab. Wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy. Zwykle przyjmuje się około godziny na każdy kilogram mięsa. Po upieczeniu kroimy w plastry i polewamy powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Z ziemniakami "przypalankami" i mizerią smakował wybornie.
Smacznego!