Jeżeli lubicie tuńczyka, to bardzo polecam ten przepis. Sałatka jest wyjątkowo prosta w wykonaniu, a smakuje pysznie. My zjedliśmy ją od razu po przyrządzeniu, nawet nie czekaliśmy, aż smaki się przegryza, tak nam smakowała.
Kapusta czerwona jest warzywem według mnie niedocenianym. Jest pyszna i zdrowa, łatwo ją przygotować i ma nietuzinkowy smak. Świetnie pasuje do dań mięsnych czy ryb. Kiedy ostatnio jedliście czerwoną kapustę? Dawno? Cóż, czas to zmienić. Jeśli gotujecie na obiad roladę, pieczeń, mięso z sosem duszona czerwona kapusta musi tam być!
Dziś ciasto, które już wielokrotnie gościło na naszym stole i za każdym razem szybko z niego znikało. Idealna propozycja dla wielbicieli wypieków pełnych soczystych jabłek. Mała ilość składników i łatwość przygotowania sprowadzają do tego, że naprawdę ciężko, aby ta szarlotka nam nie wyszła.
Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba.
Jedne z najlepszych babeczek jakie jadłam. Babeczki zasmakują każdemu, są wilgotne, pyszne, aromatyczne i bardzo proste! Z kremem z serka philadelphia smakują cudownie
Gryka daje bogactwo i dostatek, jest magicznym ziarnem mającym przynieść przyjaźń i zagwarantować dostatek w całym przyszłym roku. Stąd wielkim powodzeniem cieszą się w wigilijny wieczór dania z kaszy gryczanej .
Samo przygotowanie torciku przebiegło bez żadnych problemów, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pomieszała. Dopiero po fakcie zreflektowałam się, że pokruszone batoniki Daim daje się też do środka torciku, a nie tylko na sam wierzch... ale o tym nikt nie musiał wiedzieć :P zwłaszcza, że i tak nie robi to różnicy w smaku.
Na szybką przekąskę polecam dziś ślimaczki z ciasta francuskiego. Szybkie i pożywne smakują same albo jako dodatek do zup kremowych lub nawet do czystego barszczyku. Takie ślimaczki ładnie się prezentują więc polecam je również na imprezy okolicznościowe typu imieniny, urodziny, święta.
Dzisiaj zapraszam na piernikowe bułeczki nadziewane powidłami śliwkowymi pieczone pod cynamonowym cukrem. Brzmi apetycznie prawda ? Przyznam że do ciasta dodałam też groszków czekoladowych, które rozpuściły się w trakcie wyrabiania ciasta i nadały mu brązowy kolor no i czekoladowy smak. Bułeczki były pyszne, zajadali się nimi i duzi, i mali
W garnku podgrzać 1/2 litra wody z cukrem i cynamonem. Doprowadzić do wrzenia i włożyć obrane gruszki. Gotować przez około 15 minut, przewracając gruszki od czasu do czasu. W tym samym czasie w niewielkim rondelku umieścić wszystkie składniki sosu kawowego...
Ten obiad to był taki potrójny eksperyment :) o ile jeszcze łosoś pieczony w panierce nie jest może czymś niezwykłym, to jednak malutkie, słone placuszki jako dodatek do obiadu były dla mnie czymś nowym. Nie wspominając o duszonych ogórkach