Piernikowe bułeczki nadziewane śliwkowymi powidłami
Dzisiaj zapraszam na piernikowe bułeczki nadziewane powidłami śliwkowymi pieczone pod cynamonowym cukrem. Brzmi apetycznie prawda ? Przyznam że do ciasta dodałam też groszków czekoladowych, które rozpuściły się w trakcie wyrabiania ciasta i nadały mu brązowy kolor no i czekoladowy smak. Bułeczki były pyszne, zajadali się nimi i duzi, i mali. Dla mnie odrobinę zbyt zbite, następnym razem dodam do nich jajko no i pozwolę im nieco dłużej rosnąć ;). Zapraszam po przepis.
Składniki na 12 bułeczek:
Mąkę, cukier, drożdże cynamon i przyprawę piernikową umieść w misie miksera. Zamontuj hak do wyrabiania ciasta drożdżowego i wymieszaj wszystkie składniki. Mleko podgrzej do temperatury ciała (tzn. takiej żeby przy zanużeniu palca się nie sparzyć). Rozpuść masło. Ciepłe mleko wlej do mieszanki suchych składników i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone masło, wyrabiaj jakąś chwilę, następnie dodaj sól. Na koniec dodaj groszki czekoladowe i wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut (groszki powinny się rozpuścić). Ciasto powinno utworzyć kulę. Przełóż ciasto do innego naczynia, lub pozostaw w misce w której wyrabiałaś/eś przykryj folią kuchenną i odstaw do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrastać około godziny. Następnie przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na cieniutki prostokąt. Rozsmaruj na cieście cienką warstwę powideł śliwkowych. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokrój na 12 plasterków. Każdy plaster umieść na płasko w osobnym gnieździe formy na muffiny. Przykryj ręczniczkiem kuchennym i odstaw do napuszenia. Piekarnik nastaw na 200C. W małej miseczce wymieszaj cukier i cynamon. Obsyp każdą bułeczkę cynamonowym cukrem. Kiedy piekarnik będzie już nagrzany wstaw formę z bułeczkami. Piecz około 30 minut. Po tym czasie wyjmij, przestudź i zajadaj.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12 bułeczek:
- 250g mąki chlebowej (można użyć zwykłej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 70g cukru
- 130 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 20g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 30g groszków czekoladowych
- słoik powideł śliwkowych
- cukier cynamonowy do posypania (2 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu)
Mąkę, cukier, drożdże cynamon i przyprawę piernikową umieść w misie miksera. Zamontuj hak do wyrabiania ciasta drożdżowego i wymieszaj wszystkie składniki. Mleko podgrzej do temperatury ciała (tzn. takiej żeby przy zanużeniu palca się nie sparzyć). Rozpuść masło. Ciepłe mleko wlej do mieszanki suchych składników i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone masło, wyrabiaj jakąś chwilę, następnie dodaj sól. Na koniec dodaj groszki czekoladowe i wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut (groszki powinny się rozpuścić). Ciasto powinno utworzyć kulę. Przełóż ciasto do innego naczynia, lub pozostaw w misce w której wyrabiałaś/eś przykryj folią kuchenną i odstaw do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrastać około godziny. Następnie przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na cieniutki prostokąt. Rozsmaruj na cieście cienką warstwę powideł śliwkowych. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokrój na 12 plasterków. Każdy plaster umieść na płasko w osobnym gnieździe formy na muffiny. Przykryj ręczniczkiem kuchennym i odstaw do napuszenia. Piekarnik nastaw na 200C. W małej miseczce wymieszaj cukier i cynamon. Obsyp każdą bułeczkę cynamonowym cukrem. Kiedy piekarnik będzie już nagrzany wstaw formę z bułeczkami. Piecz około 30 minut. Po tym czasie wyjmij, przestudź i zajadaj.
Smacznego :) Wydrukuj przepis