Piernikowe bułeczki nadziewane śliwkowymi powidłami


Składniki na 12 bułeczek:
- 250g mąki chlebowej (można użyć zwykłej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 70g cukru
- 130 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 20g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 30g groszków czekoladowych
- słoik powideł śliwkowych
- cukier cynamonowy do posypania (2 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu)

Mąkę, cukier, drożdże cynamon i przyprawę piernikową umieść w misie miksera. Zamontuj hak do wyrabiania ciasta drożdżowego i wymieszaj wszystkie składniki. Mleko podgrzej do temperatury ciała (tzn. takiej żeby przy zanużeniu palca się nie sparzyć). Rozpuść masło. Ciepłe mleko wlej do mieszanki suchych składników i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone masło, wyrabiaj jakąś chwilę, następnie dodaj sól. Na koniec dodaj groszki czekoladowe i wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut (groszki powinny się rozpuścić). Ciasto powinno utworzyć kulę. Przełóż ciasto do innego naczynia, lub pozostaw w misce w której wyrabiałaś/eś przykryj folią kuchenną i odstaw do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrastać około godziny.


Smacznego :) Wydrukuj przepis