Macie ochotę na genialny sobotnio-niedzielny obiad? Moją propozycją jest wolno pieczone mięsko z łopatki. Rozpływa się w ustach, ma skoncentrowany smak. Idealne.
W kwestii gołąbków nie eksperymentuję, zawsze przygotowuje je tak samo. Obowiązkowo mieszam kaszę jęczmienną z ryżem, dodaję dwa rodzaje mielonego mięsa i sporo aromatycznego boczku. Moim daniem, są to gołąbki idealne!;
Schab z pończochy, oj, to przepis który na stałe wejdzie do naszego domowego menu . O schabie usłyszałam o znajomej, a ostatnio przypomniała mi tu w komentarzach. Wszystko zrobiłam wg jej wskazówek i .. zakochaliśmy się rodzinnie
Terrina to rodzaj pasztetu przygotowywanego zwyczajowo w kamionkowej formie która następnie jest wkładana do pieca i zapiekana w kąpieli wodnej. Formę można też zastąpić zwykłą keksówką. Jako farsz może posłużyć dowolne mięso ale również ryby i warzywa.
Dla tych którzy tęsknią za klasycznymi posiłkami ze znanej sieci meblowej, bardzo szybki i smaczny przepis na to fantstyczne szwedzkie danie. Klopsiki pieczone bez użycia tłuszczu, bardzo smaczne i oferujące możliwości łączenia z wieloma różnymi dodatkami jak makaron, kasza, ziemniaki.
Już od dłuższego czasu mialam ochotę przygotować jakąś domową wędlinę, więc jak tylko zobaczyłam zdjęcie tego suszonego schabu to od razu wiedziałam, że na pewno go zrobię..:) Muszę powiedzieć, że nakład pracy jest minimalny a doznania smakowe nieziemskie.
Przepis, jak na kuchnię japońską, jest całkiem swojski i na pewno posmakuje tym, którym kuchnia orientalna wydaje się zbyt wydziwiana ;) Oczywiście pod warunkiem, że lubią karkówkę. Z drugiej strony jestem pewna, że równie dobrze to danie smakowałoby z użyciem np. schabu albo filetu z kurczaka.
Pasztet, który tym razem upiekłam pochodzi ze zbiorów Trufli. Jest bardzo smaczny, wilgotny. Można go z powodzeniem posmarować na chlebie albo jeść bez pieczywa, z dodatkiem rzeżuchy, ćwikły, chrzanu, co kto lubi. Ja do swojego przed pieczeniem dorzuciłam garść żurawiny suszonej, następnym razem sypnę jej trochę więcej. Bardzo polecam!:)
O tym, że wiśnie świetnie nadają się nie tylko do ciast i deserów, ale pasują również do mięs, przykonałam się kilka lat temu, przygotowując kacze piersi z wiśniami. Teraz wypróbowałam nieco inny przepis na polędwiczki wieprzowe, które – jak się okazało – również smakowały wspaniale. (...) Polędwiczki podane z sosem wiśniowym tworzą danie idealne na odświętny, lekki obiad. Polecam :)
Ćevapčići to danie kuchni bałkańskiej. Głównym jego składnikiem jest mięso mielone najczęściej mieszane z dodatkiem cebuli, czosnku, przypraw i ziół uformowane w ruloniki smażone lub grillowane. Ja zrobiłam wersję z grilla, która wszystkim bardzo smakowała.