Biała kiełbasa pieczona z borówkami

W moim domu nie ma zwyczaju jadania białej kiełbasy na Wielkanoc. Czasami jednak zdarza mi się kupować surową białą kiełbasę, bo można zrobić z niej ekspresowo szybko klopsiki np. do zupy, wyciskając z błony kulki i smażąc je na patelni :) Ostatnio używałam kiełbasę właśnie do tego celu i zostało mi kilka sztuk. Postanowiłam więc przygotować ją w inny niż zwykle sposób. Pieczona kiełbasa w borówkowej glazurze jest łatwa do przygotowania i bardzo nam smakowała :)
Zdjęcie - Biała kiełbasa pieczona z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z BORÓWKAMI
6 kawałków surowej białej kiełbasy,
4 łyżki dżemu borówkowego do mięs lub żurawiny,
1 łyżka miodu,
2 łyżeczki chrzanu,
olej

Każdą kiełbasę nakłuć widelcem w kilku miejscach, żeby nie popękała. W garnku zagotować wodę i wrzucić kiełbaski. Gotować 10 minut. Wyjąć z wody, umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować olejem. Piec w ok. 200 stopniach, aż kiełbaski będą rumiane. Wówczas posmarować je dżemem borówkowym wymieszanym z miodem i chrzanem. Zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut.


(inspirowane przepisem z blogu Aleksandry)


Zdjęcie - Biała kiełbasa pieczona z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy