Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba
- Składniki :
- ( na 2 duże porcje )
- Mięso :
- - średnia polędwiczka wieprzowa - 1 szt
- - musztarda ostra ( ja użyłam Kamis z płatkami wędzonej papryki ) - 1 łyżka
- - słodki sos chili - 1 łyżka
- - sól , pieprz - 1 szczypta
- - czosnek kolorowy - 1 szczypta
- - tymianek - 1 szczypta
- - majeranek - 1 szczypta
- - papryczka chili - 1 szt
- - rozmaryn ( Kamis ) - 1 szczypta
- - masło - 1 łyżka
- - oliwa z oliwek - 50 ml
- Warzywa :
- - por - 1 szt
- - marchew - 1 szt
- - seler - 1 szt
- - oliwa z oliwek - 50 ml
- - masło - 1 łyżka
- Dodatkowo :
- - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle - 2 szt
- - drobno starty parmezan - 2 łyżki
Dziś mam dla Was coś , co zaserwowałam nam na niedzielny obiad. Mimo , że może nie wygląda – danie jest bardzo syte.
Soczysta polędwiczka … duża ilośc warzyw w maślanym sosie i chrupiąca pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na prawdziwym klarowanym masełku zachwyciła nasze podniebienia!
Danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Sposób przyrządzenia:
Mięso :
Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry.
Lekko rozbijamy dłonią.
Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku.
Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili i odrobinę rozmarynu.
Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie , wkładamy do lodówki
( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będize intensywniejszy ).
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia , po kilka minut z każdej strony.
Na sam koniec dodajemy łyżkę masła.
Zostawiamy chwilę w sosie.
Warzywa :
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
|Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler.
Dusimy razem ok. 15-20 minut.
Doprawiamy odrobiną soli.
Dodajemy łyżkę masła na koniec.
Mieszamy do rozpuszczenia.
Całośc :
Na talerzu układamy chrupiący chleb.
Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie.
Kładziemy polędwiczkę.
Posypujemy drobniutko startym parmezanem.
Smacznego!