Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba
  • Składniki :
  • ( na 2 duże porcje )
  • Mięso :
  • - średnia polędwiczka wieprzowa - 1 szt
  • - musztarda ostra ( ja użyłam Kamis z płatkami wędzonej papryki ) - 1 łyżka
  • - słodki sos chili - 1 łyżka
  • - sól , pieprz - 1 szczypta
  • - czosnek kolorowy - 1 szczypta
  • - tymianek - 1 szczypta
  • - majeranek - 1 szczypta
  • - papryczka chili - 1 szt
  • - rozmaryn ( Kamis ) - 1 szczypta
  • - masło - 1 łyżka
  • - oliwa z oliwek - 50 ml
  • Warzywa :
  • - por - 1 szt
  • - marchew - 1 szt
  • - seler - 1 szt
  • - oliwa z oliwek - 50 ml
  • - masło - 1 łyżka
  • Dodatkowo :
  • - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle - 2 szt
  • - drobno starty parmezan - 2 łyżki

Dziś mam dla Was coś , co zaserwowałam nam na niedzielny obiad. Mimo , że może nie wygląda – danie jest bardzo syte.

Soczysta polędwiczka … duża ilośc warzyw w maślanym sosie i chrupiąca pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na prawdziwym klarowanym masełku zachwyciła nasze podniebienia!

Danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Zdjęcie - Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:
Mięso :

Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry.

Lekko rozbijamy dłonią.

Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku.

Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili i odrobinę rozmarynu.

Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie , wkładamy do lodówki
( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będize intensywniejszy ).

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia , po kilka minut z każdej strony.

Na sam koniec dodajemy łyżkę masła.

Zostawiamy chwilę w sosie.


Warzywa :

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

|Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler.

Dusimy razem ok. 15-20 minut.

Doprawiamy odrobiną soli.

Dodajemy łyżkę masła na koniec.

Mieszamy do rozpuszczenia.

Całośc :

Na talerzu układamy chrupiący chleb.

Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie.

Kładziemy polędwiczkę.

Posypujemy drobniutko startym parmezanem.

Zdjęcie - Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Kategorie przepisów