Terrina
Terrina to rodzaj pasztetu przygotowywanego zwyczajowo w kamionkowej formie która następnie jest wkładana do pieca i zapiekana w kąpieli wodnej. Formę można też zastąpić zwykłą keksówką. Jako farsz może posłużyć dowolne mięso ale również ryby i warzywa. Farsz, który mogą stanowić różne rodzaje mięs, może być wymieszany razem, lub ułożony w postaci efektownych warstw widocznych na zdjęciu. Świetnie komponuje się z korniszonami, musztardą, wszelkimi marynowanymi warzywami oraz z grzybami.
Po zapieczeniu i schłodzeniu przechowujemy w lodówce, pod obciążeniem jeśli chcemy uzyskać bardziej zbitą konsystencję. Do masy można również dodać jedno całe jajko ale nie jest to konieczne.
- 300g boczku w plastrach
- 300g mielonej wieprzowiny
- 200g fileta z piersi kurczaka
- 150g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 jajko (opcj.)
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka liści tymianku
- 2 łyżki brandy
- sól, pieprz
Wieprzowinę wymieszać z posiekaną kolendrą, czosnkiem i brandy. Doprawić sola i pieprzem i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na maśle. Pierś kurczaka oczyścić z błon, pokroić na kawałki i dodać do podsmażonej cebuli. Chwilę potrzymać razem na ogniu i następnie zmiksować całość z tymiankiem w blenderze. Doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę oczyścić z błon i ewentualnych zielonych części. Podsmażyć lekko na patelni (około minuty).
Formę do terrin lub keksówkę nasmarować olejem i wyłożyć plastrami boczku, tak aby lekko nachodziły na siebie. Położyć warstwę z polowy wieprzowiny, następnie warstwę kurczaka. W środku zrobić wgłębienie i wypełnić wątróbką. Na górę położyć resztę wieprzowiny i zawinąć plastry boczku.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z terriną umieścić w większym naczyniu żarodpornym i zalać gorącą wodą do wysokości 3/4 formy. Wstawić do piekarnika na około 1,5-2 godziny. Po upieczeniu wystudzić, odlać sos i wstawić do lodówki na noc.
Podawać pokrojoną w plastry w towarzystwie korniszonów, marynowanych grzybów, papryki i musztardy.
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.