Terrina

Zdjęcie - Terrina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Terrina to rodzaj pasztetu przygotowywanego zwyczajowo w kamionkowej formie która następnie jest wkładana do pieca i zapiekana w kąpieli wodnej. Formę można też zastąpić zwykłą keksówką. Jako farsz może posłużyć dowolne mięso ale również ryby i warzywa. Farsz, który mogą stanowić różne rodzaje mięs, może być wymieszany razem, lub ułożony w postaci efektownych warstw widocznych na zdjęciu. Świetnie komponuje się z korniszonami, musztardą, wszelkimi marynowanymi warzywami oraz z grzybami.
Po zapieczeniu i schłodzeniu przechowujemy w lodówce, pod obciążeniem jeśli chcemy uzyskać bardziej zbitą konsystencję. Do masy można również dodać jedno całe jajko ale nie jest to konieczne.

 

  • 300g boczku w plastrach
  • 300g mielonej wieprzowiny
  • 200g fileta z piersi kurczaka
  • 150g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko (opcj.)
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka liści tymianku
  • 2 łyżki brandy
  • sól, pieprz

Wieprzowinę wymieszać z posiekaną kolendrą, czosnkiem i brandy. Doprawić sola i pieprzem i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.

 

Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na maśle. Pierś kurczaka oczyścić z błon, pokroić na kawałki i dodać do podsmażonej cebuli. Chwilę potrzymać razem na ogniu i następnie zmiksować całość z tymiankiem w blenderze. Doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę oczyścić z błon i ewentualnych zielonych części. Podsmażyć lekko na patelni (około minuty).

 

Formę do terrin lub keksówkę nasmarować olejem i wyłożyć plastrami boczku, tak aby lekko nachodziły na siebie. Położyć warstwę z polowy wieprzowiny, następnie warstwę kurczaka. W środku zrobić wgłębienie i wypełnić wątróbką. Na górę położyć resztę wieprzowiny i zawinąć plastry boczku.

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z terriną umieścić w większym naczyniu żarodpornym i zalać gorącą wodą do wysokości 3/4 formy. Wstawić do piekarnika na około 1,5-2 godziny. Po upieczeniu wystudzić, odlać sos i wstawić do lodówki na noc.

Podawać pokrojoną w plastry w towarzystwie korniszonów, marynowanych grzybów, papryki i musztardy.



Zdjęcie - Terrina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.

Przepisy z tych kategorii

Zielona pascha
1

Zielona pascha

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Wiosenne jajka faszerowane
1

Wiosenne jajka faszerowane

Kasia Kasia
Pełny talerz

Jajka faszerowane ( bez majonezu )
1

Jajka faszerowane ( bez majone…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sos tatarski
2

Sos tatarski

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim
1

Jajka faszerowane czosnkiem ni…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Smażone jajka faszerowane
1

Smażone jajka faszerowane

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kurczakiem, serem roquefort i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z kurczakiem, serem ro…

food² food²
Food Square

Szparagi z duszonym kurczakiem

Szparagi z duszonym kurczakiem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Żytni makaron z kurczakiem i grzybami

Żytni makaron z kurczakiem i g…

Tyna Tyna
In cooking we trust

 Zupa pełna słońca

Zupa pełna słońca

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pulpety z indyka w  sosie z marchewką
1

Pulpety z indyka w sosie z ma…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne