Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, najlepsze ciepłe, bo na drugi dzień robią się twardawe. Uważajcie by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku! Testujcie i próbujcie!
Ciasto jest niesamowicie delikatne … mokre … a dodatek orzechów i polewa to tylko kropka nad I.
Robi się je błyskawicznie i śmiało mogą je zajadac nawet osoby będące na diecie!
Surówka z młodej kapusty, marchewki i rzodkiewek, z dodatkiem świeżego koperku. Nie ważne do jakiego dania, ale u mnie to zawsze pozycja obowiązkowa wiosną.
Jeśli macie dość gotowanego kalafiora z bułką tartą, warto spróbować go w jego najprostszej postaci - świeżego. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej surówki, nie miałam pojęcia z jakiego warzywa jest zrobiona. Ciekawy dodatek do grilla, ale też do tradycyjnych obiadów :)
Wczoraj prezentowałam Wam ciasto z truskawkami, dzisiaj coś dla dbających o linię. Pyszna sałatka z udziałem truskawek – na pewno nie ostatnia u mnie na blogu w tym sezonie! Wcześniej miałam opory przed potraktowaniem truskawek na wytrawnie – teraz już nie
Lekka, orzeźwiająca, niskokaloryczna zupa do której nie trzeba mnie namawiać czyli chłodnik z botwinki. Ze świeżych, młodych i chrupiących warzyw, kremowego jogurtu i delikatnej maślanki. Idealna na ciepłe dni...
Ostatnio na targu kusiła mnie młoda marchewka, kupiłam i zastanawiałam się co z nią zrobić ( szkoda jej na surówkę ) . Jakiś czas temu na jakimś blogu widziałam taką marchewkę pieczoną .. i tak też postąpiłam z moją. I wchodzi na stałe do naszego wiosenno – letniego menu.
W naszym domu to była najszybsza letnia zupa raczej podawana do drugiego dania do popijania w trakcie. Ale chłodnik podany z młodymi ziemniakami wystarczy również za cały posiłek, więc nie ma jednej słusznej metody jego spożywania.
Wystarczy 10 minut, by przyrządzić ją na obiad czy lunch. Smakuje świetnie, jest lekko pikantna i lekka, a przy tym sycąca. W dodatku to dobry sposób na wykorzystanie pomidorów, na które mamy teraz sezon.
Sałatki z makaronem są bardzo uniwersalnym daniem. Dodatkiem do makaronu mogą być najróżniejsze warzywa, ryby, mięso i owoce. Wszystko zależy od naszych upodobań i tego czym dysponujemy w danej chwili.