Przystawka szparagowo-łososiowa
Miałam ważną rocznicę, w planach uroczysty obiad, gości, ogrom białych szparagów i pustkę w głowie. Kamila przyszła mi z pomocą i pomogła wybrnąć z opresji. Wybór padł na przystawkę w towarzystwie łososia z przepysznym sosem muszatrdowo-miodowym. Mówię Wam - niebo w gębie:-).Czyżby to były ostatnie szparagi tego sezonu? Mam nadzieję, że jeszcze nie...
Składniki:
- po 2-3 białe szparagi na osobę,
- po 2 plastry łososia wędzonego na osobę,
- bazylia,
- pomidorki koktajlowe,
- sól, cukier,
- 1 łyżeczka masła,
na sos:
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 3 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka whiskey,
- pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie:
Szparagi obrać (tak jak tutaj ), obgotować w wodzie z solą, cukrem i masłem. Wystudzić. Przygotować sos mieszając wszystkie jego składniki. Na talerzyku kłaść po 2-3 szparagi, owinąć 2 plastrami łososia, położyć po kilka pomidorków koktajlowych, polać całość sosem. Udekorować listkami bazylii.