Przystawka szparagowo-łososiowa

Przystawka szparagowo-łososiowa

Zdjęcie - Przystawka szparagowo-łososiowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Przystawka szparagowo-łososiowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Miałam ważną rocznicę, w planach uroczysty obiad, gości, ogrom białych szparagów i pustkę w głowie. Kamila przyszła mi z pomocą i pomogła wybrnąć z opresji. Wybór padł na przystawkę w towarzystwie łososia z przepysznym sosem muszatrdowo-miodowym. Mówię Wam - niebo w gębie:-).Czyżby to były ostatnie szparagi tego sezonu? Mam nadzieję, że jeszcze nie...
Zdjęcie - Przystawka szparagowo-łososiowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Przystawka szparagowo-łososiowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • po 2-3 białe szparagi na osobę,
  • po 2 plastry łososia wędzonego na osobę,
  • bazylia,
  • pomidorki koktajlowe,
  • sól, cukier,
  • 1 łyżeczka masła,

na sos:

  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka whiskey,
  • pieprz świeżo zmielony.

Przygotowanie:

Szparagi obrać (tak jak tutaj ), obgotować w wodzie z solą, cukrem i masłem. Wystudzić. Przygotować sos mieszając wszystkie jego składniki. Na talerzyku kłaść po 2-3 szparagi, owinąć 2 plastrami łososia, położyć po kilka pomidorków koktajlowych, polać całość sosem. Udekorować listkami bazylii.
Zdjęcie - Przystawka szparagowo-łososiowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Przystawka szparagowo-łososiowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Przystawka szparagowo-łososiowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów