Makaroniki z płatków owsianych

Makaroniki z płatków owsianych

Zdjęcie - Makaroniki z płatków owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaroniki z płatków owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaroniki z płatków owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Inspirację na ten przepis znalazłam w książce "Diety niskoenergetyczne" Z. Chełmińskiej. Uwielbiam makaroniki i koniecznie musiałam spróbować przepisu light - przepis jest jednak dość mocno zmodyfikowany w stosunku do oryginalnego, dopasowany pod moje kubki smakowe :)
Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, najlepsze ciepłe, bo na drugi dzień robią się twardawe. Uważajcie by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku! Testujcie i próbujcie! Miłego weekendu!

SKŁADNIKI: na 30 ciasteczek:
3 łyżki płatków owsianych
170 g mąki ryżowej
10 g ziaren słonecznika
30 g mielonych orzechów
10 g nasion sezamu
50 g otrębów
50 g mielonego siemienia lnianego
50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru)
4 łyżki oleju
250 szklanki soku jabłkowego

Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszać.
Mokrymi rekami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczaj łyżką moczoną w wodzie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na max. 20 minut.

1ciastko zawiera średnio:

energia: 53 kcal
białko: 1,1 g
węglowodany:7 g
błonnik: 0,4g
tłuszcze: 2,4 g
cholesterol: 0 mg


Zdjęcie - Makaroniki z płatków owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów