Sałatka z fasoli i pomidorów z chili i bazylią

Sałatka z fasoli i pomidorów z chili i bazylią
W czasie sesji raczej nie ma czasu na przygotowywanie bardziej skomplikowanych dań, dlatego ta sałatka w tym okresie świetnie się sprawdzi. Wystarczy 10 minut, by przyrządzić ją na obiad czy lunch. Smakuje świetnie, jest lekko pikantna i lekka, a przy tym sycąca. W dodatku to dobry sposób na wykorzystanie pomidorów, na które mamy teraz sezon.
Zdjęcie - Sałatka z fasoli i pomidorów z chili i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sałatka z fasoli i pomidorów z chili i bazylią
- 1 puszka fasoli Jaś
- 250g pomidorów
- 1 czerwona papryczka chili
- mały pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki czerwonego octu winnego

Fasolę odsączyć, przepłukać i umieścić w misce.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory.
Chili, bazylię, czosnek, olej i ocet rozdrobnić w blenderze.
Dodać do fasoli i pomidorów i wymieszać.
Podawać z dodatkowymi całymi listkami bazylii.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 170 kcal

Kategorie przepisów