Owoce czarnego bzu oderwać od szypułek, umyć, wsypać do garnka, zalać odrobiną wody(w ten sposób owoce nie będą przywierać do dna), dodać cukier. Gotować przez około 25 minut co jakiś czas owoce przemieszać...
Wyszły obłędne - mięciutkie, pulchniutkie i pachnące. Na trzeci dzień ponacinałam je po skosie i wypełniłam masłem i posiekanymi, świeżymi ziołami. Smakowały wspaniale.
Zebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? A no o ciasto!Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę w paseczki!
Szarlotka najlepsza – tak tą szarlotkę ochrzciło moje dziecko, bo puszysta, bo mokra, bo dużo jabłek – po prostu najlepsza. ( ps. taką mogę robić codziennie ;) )
Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki. Proste i szybkie w wykonaniu. Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości. Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków to tylko 200 kcal. Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.
Uległam półkruchemu, ciasteczkowemu, ale jednocześnie delikatnemu, lekkiemu, puszystemu, waniliowemu, w smaku i aromacie, ciastu. Dużo przymiotników, ale należy mu się jak najlepszy opis :) A w tym idealnym cieście, zanurzone są jabłka. Słodkie, mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach, ale jednocześnie trzymające swój pierwotny kształt mimo zapieczenia. Bajka.
Sernik królewski należy do jednego z najlepszych serników. Bardzo go lubię. Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.
Oczywiście, jak myślę o selerze konserwowym, to przed oczyma widzę kolejne sałatki… Choć najczęściej taka sałatka z selera konserwowego to dorzucone po prostu to, co mam w lodówce lub w szafce i odpowiednio doprawione i już…:) Dobrze, że zaczęłam te wszystkie przepisy jakoś utrwalać na blogu, bo często to są sałatki na potrzebę chwili i trudno sobie potem przypomnieć co która zawierała… A jak jest na blogu, to można zawsze dokładnie ją odtworzyć a dodatkowo może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu… same zalety…
Poczciwa grochówka - podawana na imprezach masowych i jedna z najchętniej serwowanych potraw w wojsku. Robiła największą furorę na każdym festynie i na dożynkach;-). Zawsze do wojskowej garkuchni stała największa kolejka. Pożywna, gorąca, pachnąca i obowiązkowo z wielką bułą…;-). Przygotowywana na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku.
Bardzo smaczna i sycąca zupa kukurydziana, wzbogacona dodatkiem śmietany lub mleka. Koniecznie poświęćcie czas na opieczenie papryki w piekarniku, co doda zupie bardzo przyjemnego posmaku. W sezonie, zamiast puszkowanej kukurydzy, użyjcie świeżej.
Jego atutem jest właśnie puszystość: takie jest i ciasto, i masa jabłkowa, i pianka na wierzchu. Lekkie, smakowite, wykwintne, zadowoli gust wielbicieli domowych wypieków.