Corn chowder
Bardzo smaczna i sycąca zupa kukurydziana, wzbogacona dodatkiem śmietany lub mleka. Koniecznie poświęćcie czas na opieczenie papryki w piekarniku, co doda zupie bardzo przyjemnego posmaku. W sezonie, zamiast puszkowanej kukurydzy, użyjcie świeżej.
- 700 g kukurydzy z puszki
- 2 papryki czerwone
- 2 duże pomidory
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 l bulionu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kurkumy
- 100 ml śmietanki 30%
- kilka liści bazylii
Piekarnik nagrzać do 240°C (grill). Gdy piec się nagrzeje, włożyć paprykę i piec, aż skóra sczernieje. Obracać paprykę aby opiekła się równomiernie, mocno przypaloną wyjąć i włożyć do foliowej torebki, zawinąć szczelnie. Po 10 min. wyjąć i zdjąć z niej skórę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.
Cebulę posiekać drobno i wrzucić na rozgrzany na patelni olej ze smakiem. Gdy lekko się zeszkli, dodać posiekany czosnek oraz pokrojony drobno seler naciowy. Smażyć do momentu, aż warzywa zaczną się lekko przypalać.
Paprykę pokroić na cztery części, usunąć gniazda nasienne i dodać na patelnię. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dodać zioła i smażyć przez kilka min. Przełożyć wszystko do garnka z gotującym się bulionem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 15 min., gdy ziemniaki będą miękkie, zmiksować całość blenderem. Dodać kukurydzę i po 5 min. zdjąć z ognia.
Przed podaniem dodać śmietankę i posiekaną bazylię.
Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.