Słony i bardzo sezamowy kurczak pięknie pachnący kolendrą, a w dodatku niezwykle prosty i szybki w wykonaniu to doskonały pomysł na obiad w orientalnym stylu. Jako dodatek polecam ryż basmati albo mieszankę ryżu dzikiego i basmati.
Sos do mięsa na bazie szampana ? Tak , zrobiłam to!!! I z ręką na sercu przyznaję , że jest to najlepszy sos jaki w życiu jadłam! Niesamowicie delikatny, ale zarazem intensywny w smaku … kremowy … W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość! Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!
Smaczna, szybka i niskokaloryczna potrawka z kurczaka. Wino, czosnek, szałwia i tymianek czynią ją wspaniale aromatyczną. Dodatek fasoli sprawia także, że jest całkiem sycąca. Warto spróbować :)
Smaczna i kolorowa potrawka z kurzych udek i papryki, czyli coś na ubarwienie marcowej szarugi. Chociaż potrawa ta pochodzi z wyspy Haiti, to jej składniki są u nas powszechnie dostępne. Warto spróbować :)
Dziś przedstawiam przepis na pyszny i szybki obiad w stylu azjatyckim w tzw. „tygodniu”. Makaron ryżowy z kawałkami kurczaka, brokułami i marchewką w słodkawym, łatwym sosie teriyaki. Sos teriyaki w tym przepisie jest wersją łatwiejszą w stosunku do wersji oryginalnej, dzięki czemu każdy będzie w stanie przygotować to danie bez zbędnego biegania po sklepach w poszukiwaniu specyficznych, azjatyckich składników.
Kurczak w aromatycznym, zielonym sosie to świetna propozycja na pyszny i lekki wiosenny obiad. Na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie, że ten iście „shrekowy” sos zrobiony jest ze szpinaku, ale tak naprawdę w jego skład wchodzą po prostu świeże zioła. Dzięki temu sos jest wyrazisty, a jego smak podkręca odrobina imbiru i chili oraz delikatna nuta kokosowa.
Aromatyczny i soczysty kurczak cytrynowy to doskonały obiad prosto z Grecji. Przepyszna cytrynowa marynata a do tego sos grecki i ziołowy kuskus. Wspaniała kompozycja!
Podstawą tej panierki jest zamrożona pietruszka,która rozdrabniam za pomocą blendera wraz innymi dodatkami. Panierka swietnie się trzyma,nie odpada i co ważne jest zdrowsza i smaczniejsza od tradycyjnej.