A wspominam o tym na zasadzie luźnych skojarzeń. Natrafiłam na interesujący przepis na babkę o wdzięcznej nazwie „Pomarańczowa rewolucja” i postanowiłam go wypróbować. Efekt? Strzał w dziesiątkę
Surówka, jaką podają w niemal każdej chińskiej knajpie nie jest wprawdzie tradycyjnym chińskim daniem, ale za to świetnie komponuje się z azjatyckimi potrawami. Nie wszyscy ją lubią, ale ma też ogromną ilość fanów, do których :) i ja należę
Dawno nie było nic tajskiego – tak więc zarzucam kolejnym przepisem z książeczki "Kuchnia tajska" z serii "Z kuchennej półeczki". To pyszne i łatwe do zrobienia danie łączy to, co najlepsze w tajskiej kuchni, a do tego wygląda kolorowo i wiosennie :)
Kupiłam piękną, ciemnozieloną główkę włoskiej kapusty i musiałam ją jakoś sensownie zagospodarować. A jako, że zimą mam wielką ochotę na dania z kategorii tych „nie najlżejszych”, ziemniaki gratin (zapiekane w śmietance) doskonale się do tego nadawały!
Kurczaka w sosie pomarańczowym robiłam już kilka razy i nie skłamię, jeśli powiem, że OGROMNIE mi smakuje ;) przepis na niego umieściłam u siebie na Smakerze już dość dawno temu, a tutaj... Jakby czekał na tę okazję :)
Po tym jakże rozbudowanym wstępie przychodzi czas na konkrety. Pod nóż i widelec naszego zespołu trafiły dwie pozycje przygotowane dokładnie według wskazań księgi.
Spaghetti all’arancia con acciughe - muszę przyznać, że miałam wątpliwości co do tej potrawy. Były dwie opcje: będzie wspaniała i aromatyczna albo okropna i niemożliwa do zjedzenia. Rezultat był bardzo pozytywny.Połączenie smaków niecodzienne, ale wszystko razem dobrze się komponowało.