Ziemniaki gratin z włoską kapustą i chorizo
Kupiłam piękną, ciemnozieloną główkę włoskiej kapusty i musiałam ją jakoś sensownie zagospodarować. A jako, że zimą mam wielką ochotę na dania z kategorii tych „nie najlżejszych”, ziemniaki gratin (zapiekane w śmietance) doskonale się do tego nadawały!
Przełożyłam je podduszoną kapustą z dodatkiem szalotki i ostrej kiełbasy chorizo. Doskonale sprawdziłby się także podsmażony boczek czy inna kiełbasa o intensywanym smaku.
Tym sposobem otrzymałam oszałamiająco pyszne, sycące danie w sam raz na zimowy obiad. Każda porcja to panaceum na każdą troskę!
Ziemniaki gratin z włoską kapustą i chorizo Składniki- ziemniaki - 2 średnich sztuk
- kapusta włoska - 3/4 główki
- chorizo - 100 g
- szalotka - 1 szt
- oliwa - 1 łyżka
- śmietanka kremówka - 300 ml
- mleko - 100 ml
- sól, pieprz - do smaku
Ziemniaki obierz, pokrój na jak najcieńsze plasterki (najlepiej przy użyciu tzw. mandoliny).
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i drobno posiekaną szalotkę. Przesmaż, aż szalotka stanie się miękka, a kiełbasa się wytopi. Dodaj pokrojoną kapustę, posól, popieprz i smaż pod przykryciem 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą (masłem), wyłóż na dno połowę ziemniaków. Posól, popieprz. Na nie połóż kapustę i kolejną porcję ziemniaków. Ponownie posól je i popieprz. Zalej mieszanką śmietanki i mleka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz pierwsze 40 minut pod przykryciem i kolejne 40 minut odkryte. Przed podaniem pozwól daniu trochę odpocząć, będzie się je łatwiej nakładać.