Najprostszy tort na świecie. Przygotowałem go na 2-gie urodziny Syna:)
Normalnie powinno być 100 ml rumu, ale tort był dla dziecka, więc jest woda i cukier:)
Składniki:
- 2 rolady
- 1,5 l lodów czekoladowych
- 100 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru
Roladę pokroić na plasterki o grubości ok. 1 cm. Głęboką miskę wyłożyć folią spożywczą tak, aby jej brzegi wystawały poza miskę. Następnie miskę wyłożyć przygotowanymi plastrami rolady. Cukier rozpuścić w wodzie i tym płynem spryskać lub posmarować plastry rolady. Środek wypełnić lekko stopionymi lodami. Wierzch wygładzić, przykryć wystającą poza miskę folią i włożyć do zamrażalnika. Jak lody stężeją, wyjąć tort z zamrażalnika. Dłońmi ogrzać miskę. Położyć na niej talerz i odwrócić do góry nogami. Kroić na porcje i natychmiast podawać.
Podobne wpisy Tort lodowy
Custard Pudding (purin)
Roladki wołowe z sosem z korniszonów
Waniliowa panna cotta z sosem truskawkowym
Tortilla z kurczakiem