Wojciechowa słodycz
Kruchość ciasteczka przełamana słodyczą dżemu pod chrupiącą delikatną bezą to wszystko czego dziś potrzebujesz...
Kruchy spód
100g masła
180g mąki pszennej
70g cukru
70 ml Cointreau
Masło utrzeć z cukrem, nastepnie dodać mąkę, na koniec likier. Wyrobione ciasto schować do lodówki na godzinę aby odpoczeło.
Papierowe formy od muffinek natrzeć lekko olejem i wyłożyć ciastem dno (grubość jak standardowe ciasteczka).
Podpiec ok 15 min w temp 180st (do lekkiego zbrązowienia).
Dżem pomarańczowy
2 pomarańcze
70ml wody
160g cukru
1 kostka gorzkiej czekolady
Pomarańcze starannie obrać i posiekać. Wode z cukrem zagotować, mieszać aż rozpuści się cukier, dodać pokrojone cząstki pomarańczy.
Gotować ok. godziny, pod koniec mieszać aby nie przypalić, gdy będzie gęste odstawić z ognia, zmiksować blenderem.
Zetrzeć na tarce czekoladę i wymieszać.
Beza
3 białka
180g cukru
50g mąki pszennej
płatki migdałowe
Ubić białka, stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Na koniec dodać mąkę. Odstawić na godzinę.
Na podpieczone ciasteczka wyłożyć dżem pomarańczowy a następnie przykryć starannie bezą. Ozdobić płatkami migdałowymi.
Piec 10min w temp 160st, na koniec można włączyć na chwilę grill celem zrumienienia.
Podoba Ci się ten przepis? Zagłosuj na niego klikając TUTAJ!