Sernik bananowy
Banany to jedne z moich ulubionych owoców, dlatego trwająca od dwóch tygodni akcja "Bananowy Song" bardzo przypadła mi do gustu. Na zakończenie postanowiłam upiec jakieś ciasto bananowe, a że od pewnego czasu łaziła za mną ochota na sernik, zdecydowałam się na ciasto bananowe od Dorotus. Strzał w dziesiątkę! Sernik jest pyszny, wilgotny, z wyraźnym posmakiem bananów. Masa krówkowa pasuje do niego idealnie. Zwiększyłam ilość składników, bo tortownicę mam większą, dłużej piekłam i... w efekcie pochłaniam właśnie trzeci kawałek :)
SERNIK BANANOWY
kruchy spód:
150g herbatników (np. Petit Beurre albo Digestive),
80 g masła
masa serowa:
750g mielonego twarogu,
4 duże jajka,
5 dojrzałych bananów,
120g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżki soku z cytryny,
+ gotowa masa krówkowa
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową (najlepiej kawał folii położyć na spodzie tortownicy, następnie na tym wszystkim zacisnąć obręcz, a wystającą folią obłożyć tortownicę od zewnątrz). Herbatniki zmielić, zalać stopionym masłem i wymieszać – powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wylepić nimi dno tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Banany rozgnieść na miazgę, dodać do twarogu, jajek, cukru, cukru wanilinowego i soku z cytryny. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę i wylać na ciasteczkowy spód.
Piec w 170 stopniach przez 1,5 godziny. Studzić przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika.
Przed podaniem wierzch posmarować masą krówkową.
SERNIK BANANOWY
kruchy spód:
150g herbatników (np. Petit Beurre albo Digestive),
80 g masła
masa serowa:
750g mielonego twarogu,
4 duże jajka,
5 dojrzałych bananów,
120g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżki soku z cytryny,
+ gotowa masa krówkowa
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową (najlepiej kawał folii położyć na spodzie tortownicy, następnie na tym wszystkim zacisnąć obręcz, a wystającą folią obłożyć tortownicę od zewnątrz). Herbatniki zmielić, zalać stopionym masłem i wymieszać – powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wylepić nimi dno tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Banany rozgnieść na miazgę, dodać do twarogu, jajek, cukru, cukru wanilinowego i soku z cytryny. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę i wylać na ciasteczkowy spód.
Piec w 170 stopniach przez 1,5 godziny. Studzić przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika.
Przed podaniem wierzch posmarować masą krówkową.