Na obiad miała być zupa porowa.. Agata wsypała szklankę ryżu - według niej tyle właśnie zawiera garść.... Powstała gęsta masa z kawałkami ziemniaków i pora. Dolałam wody, dodałam marchewkę i groszek - powstała pyszna zupa ryżowa...
Chyba każdy z nas zna ten prosty, ale jakże smaczny deser. Robiony jest w naszych domach od dawien dawna, znały go nasze babcie i nasze mamy. Mimo upływu lat i tak chętnie do niego wracamy. Zwłaszcza zimą, kiedy za oknem jest zimno i szaro.
Są takie dania, których smak i zapach przywołują wspomnienia z całego życia. Takim moim daniem jest zupa mleczna z zacierkami, którą od kiedy pamiętam gotowała moja babcia. Zupa zacierkowa (to nasza domowa nazwa:)) smakuje dzieciństwem, latami beztroski, pierwszymi wyraźnymi wspomnieniami z życia.
Sodziaki – jedna z moich ulubionych przekąsek! Delikatne … chrupiące z zewnątrz … mięciutkie w środku racuszki ze śmietany i sody smakują rewelacyjnie! Na jednym napewno się nie skończy, więc radzę robic odrazu podwójną porcję!
Ajerkuchy to po śląsku placki takie naleśnikowe i jest to smak dzieciństwa mojej mamy. W każdy piątek, gdy była dzieckiem te placki czekały na nią u babci na wsi, zrobione z domowego mleka prosto od krowy, z wiejskiej śmietany i domowego sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku.
Delikatne, o waniliowym smaku i aromacie. Placuszki są bez dodatkowego cukru w składzie, wystarcza ten pochodzący z serka. Słodyczy nadaje prosty sos borówkowy a la komfitura. Trudno się powstrzymać, by nie wyjadać go prosto z miseczki :)
To danie robiłam już jakiś czas temu, kiedy dostępna była młoda kapusta. Kotleciki można jednak śmiało zrobić i podać z czymś zupełnie innym - to już zależy od Was.