Klopsiki mięsno-warzywne
Dodanie warzyw do pulpecików ma co najmniej dwie duże zalety. Po pierwsze sprawia, że klopsiki są przyjemnie wilgotne, po drugie- to doskonały sposób na przemycenie warzyw tym wszystkim, dla których ulubiona sałatka to … schabowy.
Możecie przygotować do nich, tak zrobiłam to ja, sos pomidorowy lub śmietankowy z koperkiem, oba sprawdzą się znakomicie.
Często dodaję tartą marchewkę też do smażonych czy zapiekanych klopsów, zawsze to trochę witamin więcej ;)
Klopsiki mięsno-warzywne Składniki- mięso mielone - 500 g
- marchewka - 2 szt
- pietruszka - 1 szt
- natka pietruszki - 2 łyżki, siekana
- cebula - 1/2 małej szt
- bułka tarta - 3 łyżki
- mleko - 3 łyżki
- jajko - 1 szt
- liśc laurowy - 1 szt
- ziele angielskie - 2 szt
- przecierowy sok pomidorowy - 500 ml
- sól, pieprz - do smaku
Bułkę tartą namocz w mleku. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, połącz z mięsem, jajkiem, natką, namoczoną bułką tartą oraz drobno startą cebulą. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj okrągłe pulpety.
Do dużego rondla (wysokiej patelni) nalej ok. 1-2 cm wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, doprowadź do wrzenia. Ułóż kotleciki (nie powinny się stykać) i gotuj pod przykrywką ok. 20 minut. Gdy mięso będzie ugotowane, wyjmij pulpety, a do płynu pozostałego w garnku dodaj passatę pomidorową. Przypraw do smaku, doprowadź do wrzenia. Pulpety podawaj z sosem.