Klopsiki mięsno-warzywne

Klopsiki mięsno-warzywne

Dodanie warzyw do pulpecików ma co najmniej dwie duże zalety. Po pierwsze sprawia, że klopsiki są przyjemnie wilgotne, po drugie- to doskonały sposób na przemycenie warzyw tym wszystkim, dla których ulubiona sałatka to … schabowy.

Zdjęcie - Klopsiki mięsno-warzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie przygotować do nich, tak zrobiłam to ja, sos pomidorowy lub śmietankowy z koperkiem, oba sprawdzą się znakomicie.

Zdjęcie - Klopsiki mięsno-warzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Często dodaję tartą marchewkę też do smażonych czy zapiekanych klopsów, zawsze to trochę witamin więcej ;)

Zdjęcie - Klopsiki mięsno-warzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Klopsiki mięsno-warzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Klopsiki mięsno-warzywne

Agata, 25 września 2013

Zdjęcie - Klopsiki mięsno-warzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Bułkę tartą namocz w mleku. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, połącz z mięsem, jajkiem, natką, namoczoną bułką tartą oraz drobno startą cebulą. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj okrągłe pulpety.

Do dużego rondla (wysokiej patelni) nalej ok. 1-2 cm wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, doprowadź do wrzenia. Ułóż kotleciki (nie powinny się stykać) i gotuj pod przykrywką ok. 20 minut. Gdy mięso będzie ugotowane, wyjmij pulpety, a do płynu pozostałego w garnku dodaj passatę pomidorową. Przypraw do smaku, doprowadź do wrzenia. Pulpety podawaj z sosem.

Kategorie przepisów